Makedonska policija privela nekoliko osoba povezanih sa pobunjenicima u Kumanovu

15 Okt 2015
1545 puta

Makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je poduzelo akciju širokih razmjera u četvrtak ujutro s ciljem hapšenja nekoliko osoba umiješanih u pomaganje grupi pobunjenika koji su zauzeli naselje u gradu Kumanovu početkom maja što je dovelo do krvavog dvodnevnog sukoba u kojem je grupa razbijena i privedena, javila je Makedonska informativna agencija (MIA).

- Započeli smo akciju lociranja i privođenja osoba koje su pružale logističku podršku kriminalno-terorističkoj grupi iz Divljeg Naselja. Nekoliko njihovih simpatizera je već privedeno, a u skladu s naredbama tužitelja za zločine organizovanog kriminala, odvedeni su pred sudiju. Pretresi u području Skopja i Kumanova su u toku - rekao je glasnogovornik ministarstva Ivo Kotevski.

Grupa pobunjenika, etničkih Albanaca, bila je predvođena petoricom zapovjednika koji su učestvovali u ratu 1999. na Kosovu, a nekoliko njih su se borili i u Siriji.

Policijska operacija hapšenje grupe izazvala je krvavi sukob u Divljem Naselju u Kumanovu 9. i 10. maja u kojem je poginulo osam makedonskih specijalaca, a preko 30 ih je ranjeno.

Deset pobunjenika, uključujući i nekoliko zapovjednika, ubijeno je, a 30 ih se predalo i protiv njih se vode krivični postupak zbog terorizma.

(Fena) dj

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.