Srbija danas otvara prva poglavlja u pregovorima s Europskom unijom

14 Dec 2015
3706 puta

Srbija će danas na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu otvoriti prva dva poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, čime će početi nova etapa u procesu europskih integracija te zemlje.

Na drugoj međuvladinoj konferenciji srbijansko izaslanstvo, na kojoj će biti otvoreno Poglavlje 32, koje se tiče financijske kontrole, i Poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, predvodit će premijer Aleksandar Vučić.

Glasnogovornica visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Maja Kocijančič rekla je Tanjugu, objašnjavajući proceduru međuvladine konferencije, da se prvo očekuju uvodna obraćanja sudionika, nakon čega će dužnosnici EU predstaviti svoje pozicije, Srbija iznijeti svoj stav, poslije čega će uslijediti i zaključne riječi.

Prema ocjenama europskih dužnosnika, međuvladina konferencija ne predstavlja samo tehničko otvaranje prvih poglavlja, već je riječ o novoj fazi u procesu europskih integracija Srbije, čije su reforme, napredak u dijalogu s Prištinom i doprinos boljim regionalnim odnosima bili presudni za korak koji će danas biti načinjen.

Povjerenik Hahn rekao je u četvrtak u Beogradu da otvaranjem prvih poglavlja tek počinje pravi posao i dodao da očekuje da će u prvoj polovici sljedeće godine moći biti otvorena i poglavlja 23 i 24, koja se tiču fundamentalnih prava.

"Ovo je početak utrke, a to može biti jedna divna trka", poručio je Hahn.

Ta utrka bit će završena kad bude ispregovarano i zatvoreno svih 35 poglavlja u pregovorima sa EU, a premijer Vučić iznio je ambicioznu, ali, prema procjenama, ostvarivu prognozu da bi Srbija svoj posao u budućem procesu željela okončati prije 2019., nakon čega je na Europskoj uniji da donese odluku o prihvaćanju Srbije u punopravno članstvo.

Vučić je rekao i da je Srbija apsolutno spremna za otvaranje prvih poglavlja, gotovo dvije godine nakon formalnog pokretanja pristupnih pregovora s EU.

Premijer očekuje da se Poglavlje 32 brzo i zatvori, dok će, kako kaže, Poglavlje 35 biti vrlo teško i ostaće otvoreno do kraja procesa pristupanja Srbije EU.

Da je Srbija učinila suštinski napredak, ali da joj sada, s otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja, predstoji istinski naporan rad, poručio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju David James McAllister u intervjuu Tanjugu uoči konferencije.

McAllister je rekao da otvaranjem poglavlja EU praktično priznaje napredak koji je ostvaren i dodao da će Srbija, kad bude spremna, moći postati članica EU.

Prva međuvladina konferencija EU i Srbije, kao službenik početak pregovaračkog procesa, održana je prije skoro dvije godine, 21. siječnja 2014., u zgradi Europskog vijeća u Bruxellesu.

Tada je predstavljen plan rada, koji su odobrili najviši dužnosnici EU, a po kojem će se pregovarati sa Srbijom, kao i pregovaračka platforma Srbije.

U međuvremenu Srbija je napravila značajan napredak, obavljen je screening, a otvaranjem prvih poglavlja, 32 i 35, u proces pridruživanja uvodi se nova dinamika i započinje konkretno usklađivanje zakonodavstva, ali i cjelokupnog srpskog društva s normama i stečevinom EU, navodi Tanjug.

(FENA) R.G.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.