Slovenija: Lani manje bankrota poduzeća, ali eksplozija osobnih stečajeva

29 Jan 2016
1347 puta

Broj poduzeća koja su ušla u stečaj u Sloveniji se lani smanjio za 13 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali je zato zabilježen rekordan porast tzv. osobnih stečajeva, čiji se broj naglo povećao otkako za početak tog postupka na sudu nije potrebno deponirati ranije obvezan predujam od 2020 eura.

Prema podacima državnog zavoda za statistiku što ih je  prikupila državna agencija za javne evidencije (AJPES) koja je za to ovlaštena, lani je u Sloveniji zabilježen 151 stečaj  manje nego u prethodnoj kad se radi o bankrotima poduuzeća, odnosno pravnih osoba. No, zato su na sudovima započeta 4164 postupka osobnog stečaja, što je 124 posto više nego u 2014. godini.

Osobni stečaj zamišljen je kao zakonsko davanje mogućnosti prezaduženim građanima za  "nov početak", odnosno sređivanje njihove financijske situacije, kako bi uz kontrolu stečajnog upravitelja i u okviru svojih mogućnosti vratili dio duga.

Budući da se najveći dio takvih slučajeva odnos na građane koji nisu u stanju plaćati mjesečne uplatnice, kao komunalne račune, utrošak vode, električne struje ili grijanja, mjera je bila zamišljena kao jedan način rješenja za financijski najpotrebitije, a postoji i mogućnost da se na prijedlog dužnika on oslobodi plaćanja duga.
Do eksplozije zahtjeva za osobnim stečajem, koji može pokrenuti dužnik, ali i vjerovnik, došlo je krajem 2012. godine, kad je ukinuta obveza plaćanja svojevrsne takse, odnosno predujma od 2020 eura.

"Mnogi su Slovenci u velikim financijskim teškoćama pa se odlučuju za osobni stečaj", kaže stečajni upravitelj Milan Vajda, ali priznaje da se ne radi uvijek o čistoj socijali nego da dugovi nastaju i zbog prekoračenja limita u banci, troškova dodatnog životnog osiguranja, telefonskih računa, auutomobila i stanova koji su kupljeni u neka bolja vremena, a sada su vjerovnici pojedince stjerali u kut.

Postoji, međutim, i mišljenje kako je institut osobnog stečaja postao način da pred vjerovnicima dio svoje imovine skriju bogate osobe u financijskim teškoćama ili čak one koji su u sudskim postupcima zbog gospodarskog kriminala, jer je takvih slučajeva već bilo.

Oko 90 posto slučajeva osobnog stečaja odnosi se na ukupna dugovanja manja od 50.000 eura, vidljivo je iz javnih evidencija, ali ima i mnogo viših iznosa, pa su osobni stečaj prijavili i neki poznati poduzetnici na glasu kao "tajkuni", financijski stručnjaci, jedan vlasnik privatne televizijske postaje i nekoliko novinara i publicista. Osobni stečaj je prije nekoliko godina tražio i mlađi poduzetnik koji je kao diplomirani ekonomist doktorirao s temom kako smanjiti porezne obveze i dugove.

Udruga stečajnih upravitelja predložila je izmjene zakona o osobnom stečaju kako bi se onemogućile malverzacije, a taj je zakonski prjedlog već u postupku."Mogućnost zloporabe instituta osobnog stečaja do sada nije bila regulirana zakonom, zato s tim ciljem predlažemo više značajnih sadržajnih izmjena", kazao je za ljubljanski list "Žurnal" odvjetnik Marko Zaman, predstavnik udruge stečajnih upravitelja.

"Sadašnji sustav zloupotrebljavaju u prvom redu takozvani tajkuni i takvi slučajevi imaju velik odjek u javnosti iako su malobrojni", navode u tom društvu, s pojašnjenjem kako se u takvim slučajevima zloporabe zakona i ne radi o pokretanju stečaja nego prikrivenom procesnom manevru kako bi se izigrali vjerovnici, što novim zakonom treba ispraviti.

(FENA) I.B.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.