U Srbiji započela predizborna šutnja

22 Apr 2016
2008 puta

U Srbiji je od ponoći počela predizborna šutnja, koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 24. travnja u 20 sati, a strankama je u tom razdoblju zabranjeno da se bave predizbornim aktivnostima.

Sudionici  izborne utrke u tom razdoblju ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe. Zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog informiranja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procjena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mjesta.

Građani Srbije će u nedjelju, od 7 sati, kada se otvaraju biračka mjesta, do njihovog zatvaranja u 20 sati, birati nove sazive republičkog i pokrajinskog parlamenta, kao i najvećeg broja lokalnih parlamenata.

Na parlamentarnim izborima će se nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata, dok u utrci za 120 poslanika Skupštine Vojvodine sudjeluje 15 lista. Za predstojeće izbore bit će tiskano 6.771.497 glasačkih listića, a građani će pravo glasa moći da iskoriste na ukupno 8.378 biračkih mjesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, a 38 u inozemstvu. Na Kosovu i Metohiji izbori će biti održani na 90 biračkih mjesta, koja će biti raspoređena na 21 lokaciji.

Državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD na glasanje izlaze dan ranije, u subotu, 23. travnja od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu, dok će glasanje u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumunjskoj, Rusiji, Njemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Nizozemskoj,  Hrvatskoj, Crnog Gori, Češkoj i Švicarskoj biti obavljeno također u nedjelju. Rezultati glasanja na biračkim mjestima u inozemstvu ne smiju se javno priopćavati, niti isticati na biračkom mjestu prije završetka glasanja u Srbiji.

Srbija će službeno rezultate izbora znati najkasnije do 28. travnja u 20 sati, do kada Republička izborna komisija (RIK) ima rok da ih utvrdi i objavi u "Službenom glasniku".
Regulativa predviđa da se prva sjednica novog saziva parlamenta održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, nakon čega slijedi proces osnivanja Vlade, koja mora biti osnovana najkasnije u roku od 90 dana od konstituiranja parlamenta, prenosi Tanjug. 

Za nadgledanje izbora akreditirano je 1.687 domaćih i 196 stranih promatrača. Među brojnim stranim promatračima su OESS/ODIHR, veleposlanstva Francuske, Rumunjske,  Italije, Njemačke, Turske, Slovačke, Velike Britanije, Bugarske, Belgije, Austrije, Norveške, Ukrajine, SAD, Kanade, Australije, Parlamentarna skupština Vijeća  Europe, Centralne izborne komisije Ruske Federacije, BiH, Slovenije...

(FENA) I.B.

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.