Hrvatska: Prvi migranti stigli u prihvatilište Porin

01 Jul 2016
1801 puta

Prva četvorica migranata koji su iz Italije sukladno Europskom planu za upravljanjem migracijama premješteni u Hrvatsku u petak rano poslijepodne došli su u zagrebačko Prihvatilište za tražitelje azila Porin, javlja Hina.

Ispred prihvatilišta dočekali su ih ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Vlaho Orepić i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. - Selam aleikum. Dobrodošli u Hrvatsku -  kazao je ministar Orepić migrantima koji su u Porin došli nešto iza 13 sati. Orepić je podsjetio da je Hrvatska prije tri godine primljena u Europsku uniju te da je sada u prilici pomagati ljudima koji su u nevolji. 

Dodao je da nije riječ tek o humanoj nakani već i obvezi što proizlazi iz članstva u Europskoj uniji.  - Ovim činom Hrvatska pokazuje da je ozbiljna zemlja i da izvršava ono što je preuzela - kazao je Orepić, dodajući da je ovo tek početak procesa u kojem će odgovornost morati pokazati sve državne institucije. Baričević je izrazio zadovoljstvo što u ime Europske komisije može čestitati hrvatskoj Vladi i narodu jer su "otvorili vrata i srca" za ljude koji prolaze kroz tragedije kroz koje je i Hrvatska prolazila prije 25 godina.

- Hrvatska se time svrstala u članice koje su zrele i shvatile da se problem migranata može riješiti jedino ako ga shvaćamo kao zajednički problem - kazao je Baričević. Dolazak prve skupine migranata rezultat je početih aktivnosti na premještanju podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu iz Grčke i Italije.

Jedan od migranata, 27-godišnji Abdul Rahmani kazao je novinarima da je sretan što je u Hrvatskoj te da nije očekivao tako srdačan doček. Rekao je i da se nada da će kao vozač naći dobar posao te u Hrvatskoj ostati do mirovine.

(FENA) H.Š.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.