Izvještaj CZ za 24.04.2020.godine

24 Apr 2020
1507 puta

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno je  u kućnoj samoizolaciji 79 osoba,  a period samoizolacije je završio za 17 osoba.                    Novih u samoizolaciji je 12. Jučer je na analizu poslano 5 sumnjivih uzoraka i svi su negativni. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu su poslana ukupno 142 uzoraka, a pozitivnih nalaza je bilo 4. Trenutno sa  područja općine Tešanj nema oboljelih od COVID-19,  a 3 pacijenta su izliječena. Tokom noći su u karantinski smještaj u Motel „Plavi“ smještene 4 osobe, a tim iz COVID ambulante Doma zdravlja Tešanj je obavio pregled navedenih osoba. Ukupno u karantinu u navedenom objektu je 8 osoba.

I dalje se apeluje na građane da se strogo pridržavaju  i poštuju preporuke za socijalno distanciranje i nošenje maski naročito na mjestima okupljanja ispred pošte, banaka i prodavnica, gdje je svakodnevno primjećen značajniji broj građana.

 

Ranijom naredbom Općinskog štaba civilne zaštite je omogućeno usklađivanje rada  trgovina osnovnim prehrambenim artiklima i super marketima, kao i ostalim trgovinama u veleprodaji i maloprodaji sa vremenom zabrane kretanja građana na području Federacije BiH.

 

Također, naredbom Federalnog štaba CZ poljoprivredni proizvođači koji obavljaju proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prevoznim sredstvima za prevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te vrše prevoz poljoprivrednih proizvoda mogu nesmetano da obavljaju poljoprivrednu djelatnost na prostoru Federacije BiH. Nesmetanu djelatnost mogu da obavljaju i  trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare.

 

Na snazi je zabrana kretanje građana na području Federacije BiH od 20:00 do 05:00 sati narednog dana, izuzev uposlenika koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće i zaposlenika kojima se proces rada odvija u smjenama, kao i vozačima teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Nastavljena je kontrola osoba kojima je određena kućna samoizolacija, koju provode pripadnici Policijske stanice Tešanj, a vršena je i kontrola nad provođenjem naredbi o ograničavanju rada ugostiteljskih i drugih objekata, poštivanju saniratno-higijenskih mjera, kao i poštivanju naredbe o kretanju osoba  mlađih od 18 i starijih od 65 godina i zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 sati.

Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata evidentiran je 1 slučaj kršenja zabrane kretanja osobe starije od 65 godina. Kršenja samoizolacij i kršenja zabrane kretanja u periodu od 20:00 do 05:00 sati nije bilo . Uz asistenciju policije izvršeno je smještanje 4 osobe u karantinski smještaja u Motel „Plavi“ u Jelahu.

 

Naredbama Federalnog i Općinskog štaba civilne zaštite je strogo naređeno izbjegavanje boravka u grupama, te izbjegavanje bespotrebnog boravka na javnim i drugim površinama.

Posebno podsjećamo da su svi građani kojima je izdato rješenje o samoizolaciji dužni poštovati boravak u samoizolaciji. U provođenju kontrole kretanja ljudi i kontrole samoizolacije i dalje će biti uključeni službenici Policijske stanice Tešanj, a prema osobama koje krše navedene mjere će se preduzimati kaznene mjere. Sve navedene aktivnosti provodit će se planski i u narednom periodu.

 

Naredbom Općinskog štaba civilne zaštite sva pravna lica koja imaju ugovorene odnose o održavanju objekata kolektivnog stanovanja, dok postoji potreba su dužni preduzeti  vanredne mjere na dezinfekciji zajednički prostora u tim objektima.

 

Služba za asanaciju, vodosnabdjevanje i čistoću JP Rad Tešanj je izvršila sapiranje ulica u Tešnju na potezu Trg žrtava 3. avgusta - kružni tok i ulica u Jelahu na potezu most Mračaj-most  Radušica i Alpina – most Usora.

Od strane Profesionalne vatrogasne jedinice proteklog dana je izvršeno sapiranje površina ispred stambenih zgrada Simetrale i  Ulica Titova, Ilirski trg, Trg Gazi Ferhad bega, Ulica 9. septembar, a DVD Jelah je izvršio sapiranje i dezinfekciju površina i spred stambenih zgrada na Krndiji.

 

I dalje se pozivaju građani da u slučaju pojave simptoma bolesti  (povišena temperatura, otežano disanje) osoba se treba javiti TELEFONOM  svom porodičnom ljekaru (na telefone prema režimu rada terenskih ambulanti), Službi hitne medicinske pomoći na broj telefona 124 ili Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Tešanj na broj 060/358 1754.

Sve informacije o primijeni naredbi, prijave nepoštivanja istih i dalje se mogu dobiti na broj telefona 121 (Operativni centar civilne zaštite).
Pozivamo građane da strogo poštuju sve naredbe štabova civilne zaštite kako bi se adekvatno provele sve mjere na suzbijanju širenja zaraze Coronavirusa.
Općinski štab civilne zaštite će i dalje sa posebnom pažnjom pratiti stanje na području općine, te u skladu sa naredbama i preporukama štabova civilne zaštite viših nivoa vlasti i preporukama kriznih štabova izdavati naredbe u skladu sa trenutnom situacijom, a sve u cilju što efikasnijeg provođenja mjera na suzbijanju zaraze Coronavirusom.

I

2.

Stanje puteva

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi.               Zbog izvođenja radova na sanaciji mosta preko rijeke Radušice  na magistralnom putu

M-4 u Rosuljama, saobraća se privremenom obilaznicom.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj se odvija po suhim putevima.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 08:00 sati:vedro i sunčano;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 4ºC;

-Relativna vlažnost: 65%;

-Relativni pritisak: 1016,1 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: - lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA – U granicama normalnog. TEŠANJKA-Ispod normalnog. Vodostaj Usore jutros je iznosio 71 cm.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirane su:

-          2 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom,

-          2 narušavanja javnog reda i mira (1 osoba starija od 65 godina prekršila zabranu kretanja),

-          4 prijave građana i

-          1 asistencija (smještaj 4 osobe u karantin).

 

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 29 intervencija, od toga 6 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 8 osoba.

-Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođena je 1 muška i 2 ženske bebe.

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA – Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas će bez električne energije biti trafo područje Agići od 09:00 do 11:30 sati. Povremeno bez električne energije će biti i trafo područje  Srednja Raduša.

VODA- Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
TELEFONSKE VEZE-  Uredno funkcionišu.

 

7.

Ostale informacije

/

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.