Izvještaj CZ za 27.04.2020.godine

27 Apr 2020
1523 puta

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno je  u kućnoj samoizolaciji 95 osoba,  a period samoizolacije je završio za 11 osoba.                    Novih u samoizolaciji je 12. U posljednja tri dana nije bio sumnjivih uzoraka koji su poslani na analizu. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu su poslana ukupno 142 uzorka, a pozitivnih nalaza je bilo 4. Trenutno sa  područja općine Tešanj nema oboljelih od COVID-19,  a 3 pacijenta su izliječena.

I dalje se apeluje na građane da se strogo pridržavaju  i poštuju preporuke za socijalno distanciranje i nošenje maski naročito na mjestima okupljanja ispred pošte, banaka i prodavnica, gdje je svakodnevno primjećen značajniji broj građana.

 

Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite od 24.04.2020. godine stavljena je van snage naredbe o zabrani kretanja u periodu od 20:00 do 05:00 sati.

Zabrana kretanja ostaje za osobe starije od 65 i mlađe od 18 godina do 30.04.2020. godine, na način da se omogućava kretanje osobama starijim od 65 godina na području Federacije BiH ponedjeljkom, srijedom i petkom u periodu od 09:00 do 13:00 sati. Osobama starijim od 65 godina smještenim u ustanove socijalne zaštite dozvoljeno je kretanje u predviđenom terminu u krugu objekta.

Također, omogućeno je kretanje osobama mlađim od 18 godina na području Federacije BiH utorkom, četvrtkom i subotom u periodu od 14:00 do 20:00 sati. Osobama mlađim od 18 godina smještenim u ustanove socijalne zaštite dozvoljeno je kretanje u predviđenom terminu u krugu objekta.Zabrane kretanja su izuzeta djeca sa posebnim potrebama i djeca ili osobe kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć.

Prilikom dozvoljenog kretanja moraju se poštovati mjere korištenja lične zaštitne opreme (maska), te socijalna distanca od namanje dva metra.

Ovom prilikom pozivamo građane da u potpunosti poštuju donesene naredbe i pridržavaju se utvrđenih dana i termina dozvoljenog kretanja. Kontrolu provedbe ove naredbe će na terenu provoditi policijski službenici.

 

Nastavljena je kontrola osoba kojima je određena kućna samoizolacija, koju provode pripadnici Policijske stanice Tešanj, a vršena je i kontrola nad provođenjem naredbi o ograničavanju rada ugostiteljskih i drugih objekata, poštivanju sanitarno-higijenskih mjera.

Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata nije evidentiran niti jedan slučaj kršenja samoizolacije, niti drugih naredbi o zabrani kretanja djece i starijih osoba, kao i poštivanja sanitarno- higijenskih mjera na javnom mjestu.

 

Posebno podsjećamo da su svi građani kojima je izdato rješenje o samoizolaciji dužni poštovati boravak u samoizolaciji. U provođenju kontrole kretanja ljudi i kontrole samoizolacije i dalje će biti uključeni službenici Policijske stanice Tešanj, a prema osobama koje krše navedene mjere će se preduzimati kaznene mjere. Sve navedene aktivnosti provodit će se planski i u narednom periodu.

 

Naredbom Općinskog štaba civilne zaštite sva pravna lica koja imaju ugovorene odnose o održavanju objekata kolektivnog stanovanja, dok postoji potreba su dužni preduzeti  vanredne mjere na dezinfekciji zajednički prostora u tim objektima.

 

Zbog omogućavanja periodičnog kretanja starijih osoba i djece pojačane su mjere pranja i dezinfekcije javnih površina,  ulica i trotoara.

Proteklog dana od strane Profesionalne vatrogasne jedinice i Službe za zaštitu od požara  DVD Tešanj 1905 i DVD Jelah izvršeno je pranje i dezinfekcija parka ispred zgrade Općine i O.Š.  Huso Hodžić, te prostora oko klupa u stambenom naselju Krndija, Trgu Gazi Ferhad- bega u Tešnju, u centru Jelaha i u centru Tešanjke.

U  Tešnju su pored navedenog dezinfikovani trotoari  od JP RAD, u Ul. Braće Pobrić, Kralja Tvrtka, Titova i Trg Gazi Ferhad-bega.  U Jelahu su dezinfikovani  trotoari od vatrogasnog doma do skretanja u poslovnu zonu Ciglana, te trotoari od skretanja za Jevadžije do mosta na rijeci Usori.

Služba za asanaciju, vodosnabdjvanje i čistoću JP Rad Tešanj proteklog dana je izvršila sapiranjei dezinfekciju ulica u Jelahu  na relaciji most Mračaj - most Radušica, most na Usori – Alpina, kao i na Tešanjci na relaciji motel  Split – most Alibegovci i centar - spomen voda. Izvršeno je pranje i dezinfekcija asfaltnih površina ispred preduzeća MannHummel u Bukvi.

 

I dalje se pozivaju građani da u slučaju pojave simptoma bolesti  (povišena temperatura, otežano disanje) osoba se treba javiti TELEFONOM  svom porodičnom ljekaru (na telefone prema režimu rada terenskih ambulanti), Službi hitne medicinske pomoći na broj telefona 124 ili Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Tešanj na broj 060/358 1754.

Sve informacije o primijeni naredbi, prijave nepoštivanja istih i dalje se mogu dobiti na broj telefona 121 (Operativni centar civilne zaštite).
Pozivamo građane da strogo poštuju sve naredbe štabova civilne zaštite kako bi se adekvatno provele sve mjere na suzbijanju širenja zaraze Coronavirusa.
Općinski štab civilne zaštite će i dalje sa posebnom pažnjom pratiti stanje na području općine, te u skladu sa naredbama i preporukama štabova civilne zaštite viših nivoa vlasti i preporukama kriznih štabova izdavati naredbe u skladu sa trenutnom situacijom, a sve u cilju što efikasnijeg provođenja mjera na suzbijanju zaraze Coronavirusom.

I

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi.               Zbog izvođenja radova na sanaciji mosta preko rijeke Radušice  na magistralnom putu

M-4 u Rosuljama, saobraća se privremenom obilaznicom.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj se odvija po suhim putevima.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 08:00 sati:vedro i sunčano;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 11ºC;

-Relativna vlažnost: 80%;

-Relativni pritisak: 1021,2 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: južni, 1 m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: - lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA – U granicama normalnog. TEŠANJKA-Ispod normalnog. Vodostaj Usore jutros je iznosio 70 cm.

 

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirana su:

-          2 krivična djela i

-          2 prijave građana.

 

 

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 30 intervencija, od toga 4 zbog povreda. U bolnicu su upućene 4 osobe.

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA –Uredno snadbijevanje.

VODA- Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
TELEFONSKE VEZE-  Uredno funkcionišu.

 

 

7.

Ostale informacije

/

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.