Spreča poplavila poljoprivredno zemljište u Gračanici i Doboj Istoku (VIDEO) Istaknuto

13 Jan 2016
1870 puta

 Uopćini Velika Kladuša četiri trafo stanice su još bez napona, dok je elektroenergetski sistem u ostalim općinama stabilan.

U Srednjobosanskom kantonu snabdjevanje električnom energijom je uredno, osim  što je dio naselja Kruščica i Rijeka u općini Vitez bio određeni period bez električne energije zbog otklanjanja kvarova nastalih usljed jakog vjetra.

POPLAVE - VODOSTAJI

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7.00 sati bio je 199,35  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 7.00 nivo je viši  za 39 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,1 m3/s.

Na području općine Doboj Istok, Spreča se izlila iz korita i priobalno je poplavila oko pet hektara poljoprivrednog zemljišta, dok je  u općini Gračanica ova rijeka poplavila oko 10 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Trenutni vodostaj na mjernom mjestu Karanovac je 325 cm (kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava).

 

Vodostaj Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

U Bihaću vodostaj Une iznosi 80 cm (kritična tačka je 100 cm).

Na području općine Sanski Most vodostaj Sane iznosi 248 cm (kritična tačka je 380 cm).

U Zeničko-dobojskom kantonu vodostaj rijeka je normalan.

NEVRIJEME – JAK VJETAR

Prema infomacijama Općinske službe civilne zaštite Goražde, u noći sa 11. na 12. januara, na području općine Goražde, desio se olujni vjetar praćen kišom koji je nanio manje materijalne štete na krovovim kuća, kao i značajnije štete na plastenicima. Štete su prijavljene iz mjesnih zajednica Kraboriš, Ilovača i Rešetnica.

POŽARI

U općini Banovići Profesionalna vatrogasna jedinica (PVJ) Banovići, ugasila je požar na sijenu, u naselju Treštenica, zaseok Golići.

Profesionalna vatrogasna jedinica u Mostaru je imala tri intervencije na gašenju požara: na Đikovini, tehnička intervencija na otvaranju stana, u ulici Kneza Domagoja, gdje je gorio automobil i na magistralnom putu M17 - kod Pravoslavne crkve, gdje su gorjele stare automobilske gume.

Profesionalna vatrogasna  jedinica Zenica imala je dvije intervencije: požar niskog rastinja i trave na području sela Dobriljeno - Šendule i tehnička intervencija - skidanje popucalog stakla sa gradskog pozorišta.

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo imala je šest manjih intervencija, četiri na gašenju zapaljenog dimnjaka i dvije na gašenju zapaljenog smeća.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA - NUS

Operativni centar civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona primio je informormaciju iz Uprave policije o pronalasku NUS-a to jest da se radi o tromblonu, čije je mjesto pronalaska Put za Aluminijski kombinat u Mostaru.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

(FENA) M.B.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.