60 GODINA RIVALSTVA - TOŠK I ZVIJEZDA U ČETVRTFINALU KUPA BiH

60 godina je prošlo od utakmice o kojoj i danas pričaju mještani naše općine. Utakmica koju sigurno stariji navijači našeg kraja jedva čekaju, ali ovaj puta ulog je još veći, polufinale KUPA BiH.

Kad sam pogledao parove žrijeba za četvrtfinale KUPA BiH, odmah mi je za oko zapala utakmica izmedju Zvijezde i TOŠKA, pa se prisjetih priče naših starijih koji su mi pričali da se pred kraj 1959 godine desio jedan incident na utakmici u zadnjem kolu PODSAVEZNE lige Doboj, koja se igrala u Tešnju izmedju Toška i Zvijezde. Iako je i kolo prije Zvijezda osvojila naslov prvaka Podsaveza Doboj, zadnje kolo koje se igralo u Tešnju je bilo jako zanimljivo ali nažalost desile su se nemile scene nakon kojih je ekipa iz Tešnja kažnjena. Prema natpisima iz tadašnjih novina stadion TOŠKA je bio suspendovan a mnogi igrači iz te generacije su prešli u redove Borca iz Jelaha. U tekstu iz mjeseca jula 1959 godine u novinama GLAS KOMUNA stoji:

"Disciplinski odbor Fudbalskog potsaveza u Doboju razmatrao je incident koji se desio na prvenstvenoj utakmici između "TOŠKA" iz Tešnja i "Zvijezde" iz Gradačca koja je odigrana 24.05.1959. godine u Tešnju i doneo je sljedeću odluku:
Sakib Zejnilović kažnjen je doživotnom zabranom igranja, Đorđe Vasiljević i Hakija Bašić sa 2 godine i Eso Mašnić sa 4 mjeseca zabrane igranja, sva četvorica iz " TOŠKA". Na sjednici odbora donesen je takođe zaključak da se povede disciplinski postupak protiv igrača "Toška" Medarića i Turalića, dok će se na jednoj od narednih sjednica Potsaveza raspravljati o kazni samog kluba "TOŠK" čije se igralište za sada nalazi pod suspenzijom..."

Nadam se da će ovaj put naše drage komšije izaći kao pobjednici i da će se plasirati u polufinale KUPA BiH te na taj način ostvariti historijski uspjeh za ovaj klub a pobjedu posvetiti igračima, navijačima i upravi iz 1959 godine, kada nisu uspjeli osvojiti Podsaveznu ligu Doboj u borbi sa istim protivnikom kao i sada.

Ekipa TOŠK-a će odigrati dvomeč sa NK Zvijezda iz Gradačca. Prva utakmica se igra u Gradačcu, a uzvrat na stadionu Luke u Tešnju.

Ostali parovi četvrtfinala:
OFK Sloga Gornje Crnjelovo - FK Klis
FK Sarajevo - HŠK Zrinjski
NK Široki Brijeg - FK Borac.

Prve utakmice na rasporedu su 27. februara, dok se revanš mečevi igraju 13. marta.

Tekst: Almir Subašić Ćime

       

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.