FA Community Shield: Borba za prvi trofej u sezoni

25 Jul 2023
955 puta

Stadion Vembli će 6. avgusta 2023. godine biti domaćin 101. izdanja FA Community Shield-a, godišnjeg fudbalskog meča koji se igra između pobednika prethodne sezone Premier League i FA Cup takmičenja. Ove godine, Mančester Siti će se za ovaj trofej boriti sa Arsenalom, drugoplasiranim timom u Premier ligi.

Liverpul, prošlogodišnji osvajač FA Community Shield trofeja, neće imati priliku da ove godine odbrani titulu, jer nisu uspeli da osvoje ni Premier Ligu ni FA Cup. Ovogodišnji FA Community Shield će biti treći po redu susret „plavaca“ i „tobdžija“,  koji su se ranije sastajali u finalima 1934. i 2014 godine.

Zanimljivo je da su se oba meča završila pobedom Arsenala sa 4-0, odnosno 3-0. Kao i svaki duel u kome nema revanša, i ovaj je kao odlazak u kazino jer pobeđuje onaj ko bude imao više sreće tog dana!

Mančester Siti želi da preokrene istoriju

Mančester Siti se za FA Community Shield kvalifikovao kao pobednik Premier Lige sezoni 2022-23. Klub se takođe, u finalu FA Cupa susreo sa lokalnim rivalima Manchester Junajtedom, što je bila još jedna stepenica do njihovog cilja, a to je bilo osvajanje svih trofeja na ostrvu.

Plavci su u tome uspeli, i u neizvesnoj utakmici pobedili tim Erica ten Haga sa 2:1. To je sedmi po redu FA Cup trofej koji se nalazi u vitrini „građana“. Ovakav rasplet događaja je obezbedio Arsenalovo mesto u FA Community Shield-u 2023. godine kao drugoplasiranom timu u protekloj sezoni Premier Lige.

Tim Sitija je tokom leta pretrpeo brojne izmene. Ilkaj Gundogan, dosadašnji kapiten građana, potvrdio je da će napustiti klub i preći u Barselonu bez obeštećenja. Nemački reprezentativac je odbio novi ugovor koji mu je ponuđen u Sitiju i potpisao dvogodišnju saradnju sa Kataloncima. U sezoni za nama, Gundogan je odigrao 51 utakmicu i dao 11 golova, bio je jedan od ključnih igrača u osvajanju triplu krune.

Mančester Siti, sa druge strane, želi Frenkija de Jonga iz Barselone i spreman je da ponudi vrtoglavih 90 miliona evra za njega. Menadžer Pep Gvardiola smatra da bi De Jong bio idealno pojačanje za vezni red, nakon propalih pregovora za Deklana Rajsa. Ovaj transfer bi osnažio vezni red nakon odlaska Ilkaja Gundogana, a Mančester Siti bi takođe zadali težak udarac svom rivalu Junajtedu, koji je takođe želeo da dovede De Jonga.

Arsenal ozbiljno pojačao ekipu

Da će nešto u timu Arsenala morati da se menja bilo je jasno na kraju prošle sezone, kada su ispustili prvo mesto na tabeli Premijer lige. Klub koji predvodi menadžer Mikela Artete je u prvih danima prelaznog roka doveo ili dogovorio transfere trojice kvalitetnih pojačanja: Kaija Haverca iz Čelsija, Deklana Rajsa iz Vest Hema i Jurijena Timbera iz Ajaksa.

Arsenal je potpisao dugoročni ugovor sa 24-godišnjim nemačkim fudbalerom Kaijem Havercom iz Čelsija u vrednosti od oko 75,5 miliona evra. Transfer je potvrđen, a ugovor bi trebalo da važi do 2028. godine. Haverca je u Arsenalu dočekao dres sa brojem 29. Prošle sezone, Haverc je postigao devet golova na 47 utakmica za Čelsi u svim takmičenjima, a najviše će ostati upamćen po pobedonosnom golu u finalu Lige šampiona 2021. protiv Mančester Sitija.

Arsenal je bio najuporniji tim u trci za Deklanom Rajsom, standardnim reprezentativcem Engleske i jednim od najboljih zadnjih veznih igrača na svetu, zbog čega će platiti rekordnih 117 miliona evra i šest miliona evra bonusa. Iako su Bajern i Mančester Siti takođe pokazali interes za ovog igrača Vest Hema, Arsenal je bio najuporniji i spreman da ide do kraja kako bi doveo kapitalno pojačanje, što je na kraju i učinio.

Takmičenje sa bogatom istorijom

FA Community Shield ima dugu i bogatu istoriju, sa mnogim nezaboravnim trenucima i legendarnim mečevima. Tokom godina, na meču su učestvovali neki od najvećih imena engleskog fudbala, uključujući Mančester Junajted, Liverpul, Čelzi i Arsenal.

Odigrava se godišnje od 1908. godine i smatra se jednim od najprestižnijih mečeva engleskog fudbala. Meč pruža priliku pobednicima Premier League-a i FA Cup-a da se suoče pre početka sezone, što navijačima omogućava da vide svoje omiljene timove u akciji nakon meseci pauze. Ovaj meč predstavlja i kraj pauze na ostrvu, jer to znači da je do početka nove sezone najpopularnije lige na svetu, Premijer lige, ostalo još svega nedelju dana.

FA Community Shield uvek je meč koji se sa nestrpljenjem očekuje, a izdanje ove godine obećava da neće biti drugačije. Navijači oba tima će s nestrpljenjem čekati duel između Mančester Sitija i Arsenala, s nadom da će videti svoj tim kako podiže prestižni trofej. Meč je sigurno uzbudljiv susret, a oba tima su odlučna da započnu sezonu sa pobedom.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.