BiH se oprostila od SP u Brazilu pobjedom Istaknuto

Najbolji nogometaši Bosne i Hercegovine okončali su nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu pobjedom protiv selekcije Irana od 3:1.Golove za BiH postigli su Edin Džeko (23.), Miralem Pjanić (59.) i Avdija Vršajević (83.), dok je jedini gol za Iran postigao Reza Ghoochannejhad (82.).

 

Utakmica trećeg kola grupe F, koja se igrala u brazilskom Salvadoru na stadionu ''Arena Fonte Nova'', počela je inicijativom bh. nogometaša koji su u prvim minutama nekoliko puta zaprijetili iranskom golmanu.

Napadač bh. tima Edin Džeko u dva navrata se našao u dobroj prilici za postizanje pogotka. Robusni centarfor je do prilika došao nakon odličnih ubačaja suigrača, međutim nije bio precizan.

Napadi reprezentacije BiH, koja je tokom prvih 45. minuta imala terensku inicijativu i posjed lopte, isplatili su se u 23. minutu susreta nakon što je Džeko odličnim udarcem u donji desni ugao iranskog golmana postigao pogodak za vodstvo bh. selekcije.

Iranci, kojima je u ovom susretu bila potrebna pobjeda za plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva, odmah su krenuli agresivnije prema golu Asmira Begovića i već u 24. minutu su pogodili prečku. Iako je BiH i dalje imala veći posjed lopte, Iran je ozbiljno prijetio iz kontranapada i prekida.

Ipak, poluvrijeme je okončano rezultatskom prednošću BiH od 1:0.

Selektor Irana, Portugalac Carlos Queiroz, počeo je uvoditi ofanzivnije igrača početkom drugog poluvremena. Iranci su zaigrali nešto ofanzivnije, ali BiH je imala situaciju pod kontrolom.

Nakon odlične akcije koju je u 59. minutu započeo Tino Sven - Sušić, na asistenciju Džeke za 2:0 pogodio je Miralem Pjanić.

BiH je u nastavku susreta imala još nekoliko prilika da ugrozi iranskog golmana, ali rezultat se nije mijenjao.

U 82. miuti Iranci su uspjeli smanjiti prednost BiH na 2:1, a strijelac je bio Reza.

Samo minut kasnije novi pogodak za BiH nakon odličnog kontranapada realizovao je Avdija Vršajević za konačnih 3:1.

Pobjeda protiv Irana bila je prva, historijska pobjeda BiH na jednom velikom nogometnom takmičenju.

(Fena) hd

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.