Radnici teslićke “Destilacije” u pomoć zovu premijera RS

04 Nov 2022
940 puta

Radnici hemijske industrije “Destilacija” Teslić u kojoj je zbog nedostatka sirovina obustavljena trećina proizvodnje pozvali su premijera Republike Srpske Radovana Viškovića da hitno posjeti ovu firmu kako bi se na licu mjesta uvjerio u posljedice izazvane neisporučivanjem ugovorene sirovine.

Na jutros održanoj vanrednoj sjednici Sindikalne organizacije “Destilacije” zaključeno je da je do gašenja trećine proizvodnih kapaciteta došlo isključivo zbog nepoštovanja isporuke sirovine od “Šuma Republike Srpske”, saopšteno je iz republičkog Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira koji daje punu podršku radnicima ovog teslićkog preduzeća.

“Radnici “Destilacije” koja je zbog nedostatka osnovne sirovine zaustavila jedan blok peći za pougljavanje drveta biće prinuđeni na preduzimanje svih dozvoljenih oblika sindikalne borbe ukoliko ne dođe do normalizacije isporuke sirovina”, navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata ukazuju da dozvoljeni vidovi sindikalne borbe podrazumijevaju mirne proteste, štrajkove, blokade puteva, kao i podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih u preduzeću “Šume Republike Srpske”, te navode da se gašenjem dijelova ovog privrednog društva ugrožava egzistencija više od 330 radnika i članova njihovih porodica.

“Sindikat od predsjednika Vlade Radovana Viškovića traži da hitno posjeti “Destilaciju” kako bi se na licu mjesta uvjerio u posljedice izazvane neisporučivanjem ugovorene sirovine”, navodi se u saopštenju.

Iz sindikata podsjećaju da “Destilacija” postoji već 140 godina i da jedina na području Evrope proizvodi prirodnu kiselinu suvom destilacijom drveta na tradicionalan način.

Hemijska industrija “Destilacija” u Tesliću saopštila je juče da je zbog nedostatka osnovne sirovine bila primorana da zaustavi jedan blok peći za pougljavanje drveta.

Iz ovog preduzeća navedeno je da je do 31. oktobra preduzeće “Šume RS” isporučilo “Destilaciji” 63,70 odsto ugovorenih količina za 2022. godinu, te da su od 1. novembra bili primorani zaustaviti trećinu proizvodnje.

(capital.ba)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.