Obilježen početak rada Tehničke akademije za drvo i metal u Tesliću Istaknuto

01 Okt 2014
3106 puta

TESLIĆ, 30. SEPTEMBRA – U prostorijama Srednjoškolskog centra u Tesliću, danas su svečano uručeni certifikate trenerima „Tehničke akademije za obradu drveta i metala", čime je zvanično označen njen početak rada.

Riječ je o projektu koji je nastao u saradnji Srednje škole „Nikola Tesla" Teslić, Udruženja građana „Nešto više", a finansiran je od strane Evropske unije i Opštine Teslić. Kroz ovaj projekat u opštini Teslić će biti uveden program prekvalifikacije i stručnog usavršavanja sa ciljem da se ponovo uspostave konkurentske prednosti radne snage u sektorima metala i obrade drveta koji je zasnovan na konceptu cjeloživotnog učenja. Projekat će obuhvatati stručno usavršavanje četiri zanimanja, dva iz sektora metala i to: projektant mašinskih dijelova i zavarivač i dva u drvnom sektoru: projektant pločastog namještaja i lakirer.
„Projekat ima za cilj da otvori mogućnost za poboljšane uslove za praktičnu nastavu učenika škole, kao i bitniju komponentu, a to je obuka, dokvalifikacija i prekvalifikacija, obuka odraslih u sektorima obrade drveta i metala" – rekao je Duško Cvjetinović, projekt menadžer u udruženju „Nešto više". Cvjetinović je pojasnio, da su u skladu sa navedenim napravljeni kapaciteti, nabavljena je oprema, edukovani treneri za obuke softverskih zanimanja, tj. projektovanja mašinskih dijelova. „Projekat je otvoren za korisnike i trenutno se primaju prijave ljudi koji su zainteresovani za obuke, tako da pozivamo ljude da se prijave i dođu na obuke, a prijave mogu naći, na sajtu Opštine Teslić, škole „Nikola Tesla" i Udruženja građana 'Nešto više'" – rekao je Cvjetinović.
Prema riječima načelnika opštine Teslić, Milana Miličevića, Opština Teslić je partner u ovom projektu sufanansirajući ga sa 17 hiljada evra ili 15 odsto od njegove ukupne vrijednosti. „Potencijalni domaći i strani investitori uvijek na teritoriji opštine Teslić, vjerovatno i RS, imaju problem sa stručnom, savremenom i obrazovanom radnom snagom iz sektora obrade drveta i metala, s obzirom na to da naš obrazovni sistem ne prati savremene tokove i potrebe, dešava se to da iz srednjih škola izađu kadrovi koji nisu osposobljeni za rad sa savremenim tehnologijama" – rekao je Miličević i dodao - „ovaj projekat će omogućiti da prekvalifikacijom i stručnim usavršavanjem srednjoškolaca osposobimo ljude da mogu da se uhvate u koštac sa savremenim tehnologijama na vrlo kvalitetan način, a da u nekom budućem vremenu, praktično kroz obrazovni sistem iz ove škole izlaze osposobljeni kadrovi."
Šef sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju delegacije EU u BiH, Masimo Mina, rekao je da je ovo jedna od projekata, kojem EU pruža podršku, u okviru podrške obrazovnom sistemu BiH i da predstavlja jedan od devet grantova dodijeljenih u BiH, a koji za cilj imaju obrazovanje odraslih osoba. „Jako je bitno, što ovaj projekat ima za cilj da poveže sve aktere u projektu, prvenstveno misleći na Opštinu Teslić, nevladine organizacije koje ga implementiraju i obrazovne institucije" – istakao je Mina, dodavši da je uspješnost ovog projekta pokazana kroz veliki broj participanata koji će učestvovati u procesu obuke, a prvenstveno kako bi se upotpunila potreba na tržištu rada za variocima i drugim zanimanjima, koja su deficitarna.
Ukupna vrijednost ovog projekta je 226.000 KM, a predviđeni period trajanja projekta je 18 mjeseci.

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.