Svjetske sile korak bliže sporazumu o Ukrajini

20 Okt 2016
1124 puta

U Berlinu dogovorena izrada plana primjene propalih mirovnih sporazuma za istočnu Ukrajinu do kraja novembra.
Susret je organizovan u trenutku rasta napetosti između Rusije i Zapada zbog vojne podrške Moskve režimu u Siriji.
Ukrajina, Njemačka, Francuska i Rusija usaglasile su se da do kraja novembra izrade plan primjene propalih mirovnih sporazuma za istočnu Ukrajinu, kazao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nakon pet sati razgovora čelnika četiri države.

"Od sada do kraja novembra moramo se dogovoriti o koracima. Bit će riječi o dokumentu kojim će se utvrditi provođenje svih sporazuma iz Minska", kazao je nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ukrajina i Rusija usaglasile su se i o povlačenju ukrajinskih te snaga separatista koje podržava Moskva iz četiri područja sukoba u regiji Donbas, kazao je Porošenko nakon prvog susreta tzv. "normandijskog formata" u više od godinu dana.

Naoružani posmatrači

Dogovorili su i da će posmatrači iz Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) moći biti naoružani i da se njihove aktivnosti u praćenju provedbe mirovnih sporazuma iz Minska neće ometati.

"Nema alternative 'normandijskom formatu'", kazao je Porošenko. "Plan bi trebao imati nastavak u obliku provedbe sporazuma iz Minska i garancije za njihovu provedbu."

Separatističko nasilje izbilo je na istoku Ukrajine 2014. i od tada je poginulo 9.600 osoba. Primirje koje su četiri zemlje dogovorile u februaru 2015. u Minsku zaustavilo je teške borbe ukrajinske vojske i pobunjenika koje podržava Rusija, no sukobi se nastavljaju duž linije razdvajanja. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za povrede primirja.

Napetost između Rusije i Zapada

Susret je organizovan u trenutku rasta napetosti između Rusije i Zapada zbog vojne podrške Moskve režimu u Siriji i vijesti da je Rusija uputila vojne brodove prema Siriji kako bi se nastavila opsada Halepa.

Porošenko je kazao kako će održavanje lokalnih izbora biti predmet daljih razgovora i Ukrajina ustrajava da će održati izbore u Donbasu tek nakon što se strane snage povuku.

Putin, koji nije bio i Berlinu od ruske aneksije Krima 2014. godine, novinarima je nakon sastanka rekao kako sporazumi iz Minska moraju biti osnova rješenja krize. Kazao je i kako je dogovoreno da se proširi misija posmatrača OSCE-a.

Nakon završetka susreta o Ukrajini njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande nastavili su razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o Siriji.

Izvor: Al Jazeera

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.