Ku Klux Klan podržao Trumpa

03 Nov 2016
1182 puta

Republikanski kandidat odbacio podršku pokreta koji zagovara bjelačku nadmoćnost.

Ku Klux Klan ili KKK je najstarija grupa ove vrste u SAD-u. Korijeni mu potiču još iz vremena Obnove na jugu nakon koje je uslijedio Građanski rat.

List pokreta Ku Klux Klan objavio je podršku Donaldu Trumpu, republikanskom kandidatu na predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, te naveo kako će Amerika postati velika jer će postati bijela, kršćanska republika.

The Crusader, jedan od najpoznatijih listova grupe koja zagovara bjelačku nadmoćnost, objavio je poveću reklamu i stao u odbranu Trumpa na naslovnici posljednjeg izdanja pod naslovom „Ponovo napravi Ameriku velikom“.

Ova rečenica je ujedno i Trumpov slogan u kampanji.

Iz Trumpovog izbornog štaba su odbacili podršku Ku Klux Klana.

„G. Trump i kampanja odbacuju mržnju u svom oblicima. Ovaj magazin je odbojan i njihovi stavovi ne predstavljaju desetine miliona Amerikanaca koji su ujedinjeni u našoj kampanji“, naveo je u saopćenju glasnogovornik kampanje republikanca Steven Cheung.

Sukobi i islamofobni napadi

Ku Klux Klan ili KKK je najstarija grupa ove vrste u SAD-u. Korijeni mu potiču još iz vremena Obnove na jugu nakon koje je uslijedio Građanski rat.

Pored stavova protiv Afroamerikanaca, KKK izražava antisemitske, antiimigrantske i stavove protiv homoseksualaca, a sve do nedavno je bio protiv i Rimokatoličke crkve.

U SAD-u je primjetan porast broja islamofobnih napada i stavova protiv izbjeglica u proteklim godinama, a veliku pažnju i žestoke kritike je privukao Trumpov poziv na zabranu dolaska muslimana i izbjeglica.

Situaciju dodatno usložnjava i povećan broj sukoba u američkim gradovima zbog policijske brutalnosti nad tamnoputim građanima, što dovodi do rasnih tenzija i diskriminacije ljudi na osnovu boje kože, vjere…

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.