Protesti u SAD-u protiv Trumpa, uhapšeno nekoliko demonstranata

11 Nov 2016
1056 puta

Demonstracije u Oregonu u znak nezadovoljstva zbog izbora Donalda Trumpa za novog predsjednika SAD-a postale su nasilne i policija je uhapsila nekoliko osoba.

Demonstranti su, kako je prenosi AP, počeli da razbijaju prozore na objektima i da pale kontejnere, što policija tretira kao nerede.

Oko 4.000 demonstranata je izašlo na ulice Oregona, a oko ponoći su počeli da gađaju policiju koja je odgovorila jednom vrstom dimne bombe da bi ih rastjerala.

Kako je noć odmicala, tako je broj demonstranata pao na 1.500.

Više hiljada ljudi, uključujući brojne studente, organizirali su nove proteste u više američkih gradova zbog izbora Trumpa za novog predsjednika SAD-a, koji se ponovo oglasio na Twitteru kritikujući demonstrante.

"Upravo smo imali veoma otvorene i uspješne predsjedničke izbore. Sada neprofesionalni demonstranti potaknuti medijima protestiraju. Veoma nefer!", napisao je Trump.

Njegova kritika medija podsjeća na retoriku tokom kampanje u kojoj je često kritikovao štampu kao "odvratnu" i "nepoštenu," navodi AP.

Trump se ipak nekoliko minuta kasnije ponovo oglasio na Twitteru rekavši da je imao "fantastičan dan u Washingtonu gdje se po prvi put sastao sa predsjednikom Obamom".

"Jako dobar sastanak, odlično smo se našli. Melaniji se mnogo dopala gospođa Obama!", napisao je Trump.

Oko 1.000 studenata prošlo je sinoć kroz centar San Franciska do gradske vijećnice blokirajući saobraćaj i izvikujući  "Nije moj predsjednik", prenosi AFP.

Studenti i učenici su izašli i na ulice drugih gradova u sjevernoj Kaliforniji.

U Los Angelesu, nekoliko stotina njih prošlo je kroz kampus Univerziteta UCLA noseći transparente protiv Trumpa.

Više stotina demonstranata se okupilo u New Yorku, u Washington Square Parku  na Manhattanu, navodi AFP.

Studentske demonstracije su organizirane i u Texasu.

Desetine hiljada ljudi demonstrirale su širom Amerike protiv izbora Donalda Trumpa za predsjednika i u srijedu, podsjeća AFP.

Demonstracije su planirane i tokom predstojećeg vikenda, prenosi Tanjug.

(FENA) B.D.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.