Nastavljene teške borbe i granatiranje na istoku Ukrajine

01 Feb 2017
1772 puta

Ukrajinska vlada izvijestila je u srijedu da je najmanje jedan vojnik ubijen tokom noći i da su brojni drugi ranjeni na istoku zemlje dok se teške borbe između vladinih trupa i proruskih pobunjenika nastavljaju.

Teško granatiranje čulo se u centru pobunjeničkog uporišta Donjecka u srijedu ujutru. U eskalaciji sukoba, koji su izbili tokom vikenda, ubijeno je osam ljudi u ponedjeljak navečer, među kojima su i civili, i ranjeni su deseci na obje strane.

Ured za štampu vojnih operacija ukrajinske vlade na istoku zemlje javio je da je jedan vojnik poginuo a devet vojnika i civila je ranjeno u utorak navečer. 

U Makiivki, sjeveroistočnom predgrađu Donjecka pod pobunjeničkom kontrolom, dvojica rudara su ranjena u srijedu ujutru u granatiranju dok su odlazili na posao, javila je pobunjenička Novinska agencija Donjecka.

Borbe su koncentrirane oko predgrađa Avdiivka na sjevernim rubovima Donjecka, gdje su mještani danima bez snabdijevanja električnom energijom.

Sukobi su prekinuli snabdijevanje strujom Avdiivke, koja je danima bila bez grijanja i struje, ali je vodosnabdijevanje obnovljeno u utorak.

Novinar Associated Press izvan Avdiivke ugledao je transporter koji prevozi višecjevni bacač raketa Grad s praznim cijevima kako se kreće od linija fronta u srijedu.

Grad je među teškim naoružanjem koje su obje strane obećale povući kada su potpisale sporazum o primirju u Minsku u 2015.

U Donjecku je lokalno stanovništvo javilo o neprekidnim artiljerijskim salvama tokom noći i u jutarnjim satima, u intenzitetu kakav nije viđen u tom gradu mjesecima. Novinar Associated Pressa u srijedu ujutru je ugledao pobunjenički artiljerijski položaj u centru grada.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je u utorak korištenje naoružanja zabranjenog sporazumom iz Minska i pozvalo je na "hitni povratak režimu prekida vatre". 

(FENA) B.D.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.