Ashrawi: Zbog eskalacije izraelskih ilegalnih naselja regija će "eksplodirati"

01 Feb 2017
1734 puta

Hanan Ashrawi, članica izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), u srijedu je "najoštrije" osudila odobrenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Avigdora Liebermana za gradnju više od 3.000 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali, koje je uslijedilo samo sedmicu nakon što su Netanyahu i Lieberman odobrili gradnju 2.500 jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali a jerusalemska komisija za planiranje i izgradnju izdala je dozvole za više od 550 stambenih jedinica u okupiranom istočnom Jerusalemu.

- Takva grozničava eskalacija izraelskih ilegalnih građevinskih projekata signalizira konačni raspad rješenja po principu dvije države - navodi Ashrawi u izjavi za javnost.

- Šutnja nove američke vlade, uključujući i one u Bijeloj kući i administraciji u cjelini koji aktivno podržavaju širenje naselja, samo jača Netanyahuovu odlučnost da nastavi s aktivnostima širenja naselja - dodaje ona.

- Sva naselja predstavljaju ratni zločin na osnovu Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i direktno su kršenje međunarodnih zakona i konvencija, uključujuči rezoluciju 2234 Vijeća sigurnosti UN-a. Evidentno je da Netnayahu i njegova rasistička koalicijska vlada provode takve opasne i katastrofalne mjere u dosluhu s najekstremnijim elementima među doseljenicima kako bi izmjestili Palestinu i stvorili "Veliki Izrael" - navodi Ashrawi.

Ona dalje navodi kako bi zbog težine situacije trebala reagirati  međunarodna zajednica, među kojima SAD-u i EU i odmah intervenirati da privedu kraju aktivnosti širenja naselja i izraelskog ilegalnog unilateralizma.

-Također pozivamo čelnika UN-a Antónia Guterresa da osigura poštovanje svih rezolucija Vijeća sigurnosti, uključujući rezoluciju broj 2234, i da primora Izrael da ih poštuje. Bez teritorijalno vidljive palestinske države sa svojim granicama, neće biti mira i stabilnosti i kompletna regija će eksplodirati i potonuti u teško nasilje i haos - zaključila je palestinska zvaničnica, prenosi WAFA.

(FENA) B.D.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.