Australija nije uspjela poboljšati život Aboridžina

15 Feb 2017
1494 puta

Australija nije uspjela smanjiti smrtnost djece i smanjiti razliku u životnoj dobi između autohtonog i neautohtonog stanovništva, kao i širenju podjele u zdravstvu i obrazovanju, navodi se u novom izvještaju 'Brisanje razlika', prenosi Al Jazeera.

Aboridžini, kao i stanovnici Torresovog prolaza čine samo tri posto stanovništva Australije od ukupno 23 miliona stanovnika, ali su među Australcima u najugroženijem položaju.

Prema skoro svim ekonomskim i društvenim indikatorima, oni imaju nesrazmjerno visoke stope samoubistava, te se osjećaju ignorisano od strane australske vlade.

U izvještaju se navodi da je vlada i zajednica uspjela da ispuni samo jedan od sedam ciljeva za jačanje zdravstva, obrazovanja i zaposlenja.

Aboridžini imaju znatno kraći životni vijek od lokalnog stanovništva, prema podacima iz 2013. godine, a vlasti se bore i s rastom stope smrtnosti koja je uzrokovana kancerom.

(FENA) H.D.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.