Trump potpisao rezoluciju protiv rasizma

15 Sep 2017
1810 puta

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je rezoluciju Kongresa kojom se osuđuju bijeli supremacisti, objavila je danas Bijela kuća, mjesec nakon smrti aktivistice protiv rasizma u Charlottesvilleu i dvosmislenih izjava koje je njujorški milijarder davao o odgovornima za nasilje.

Tekstom se "odbacuju bijeli nacionalisti, bijeli supremacisti, Ku Klux Klan, neonacisti i ostale grupe koje veličaju mržnju", piše u saopćenju Bijele kuće.

Rezoluciju je ove sedmice jednoglasno usvojio Kongres, prvo u ponedjeljak Senat, a potom u utorak Zastupnički dom.

Ubistvo aktivistice
Predsjednik je u drugom saopćenju Bijele kuće izjavio da je "sretan" što potpisuje tekst, dodajući da "kao Amerikanci, osuđujemo nedavne izljeve nasilja u Charlottesvilleu i protivimo se mržnji, netrpeljivosti, rasizmu u svim oblicima".

Rezolucija je sastavljena radi službene osude nasilja u Charlottesvilleu u augustu, kad je aktivisticu protiv rasizma Heather Heyer ubio neonacistički simpatizer zabivši se automobilom u gomilu. Tada je povrijeđeno 19 osoba.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.