Rusija pomiče svoje granice prema Abhaziji

Iz sigurnosnih razloga Rusija će za vrijeme trajanja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju pomaknuti svoje državne granice za 11 kilometara na teritorij Abhazije. 

Gruzijska vlada izrazila je zabrinutost zbog ovog poteza Rusije, jedne od rijetkih zemalja koja je Abhaziju priznala kao suverenu državu nakon što se ona odcijepila od Gruzije, javlja BBC.

Rusi će pomaknuti granice za potrebe izvođenja najopsežnije sigurnosne akcije u povijesti te zemlje. Izvor brojnih prijetnji koje pristižu povodom Olimpijskih igara u Sočiju ruske sigurnosne snage vide u islamističkim militantima smještenima na Kavkazu.

Abhazijski sigurnjaci patrolirat će uzduž nove granice, stanovnici tih područja u svakom će trenu morati nositi osobne iskaznice kako bi dokazali svoj identitet.

Američki predsjednik Barack Obama u telefonskom je razgovoru ponudio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu pomoć kako bi se Zimske olimpijske igre u Sočiju, koje počinju 7. februara, održale u 'miru i sigurnosti', objavila je Bijela kuća.

Posljednjih sedmica islamski militaristi nizom su terorističkih napada zaprijetili sigurnom održavanju ZOI u Sočiju, pa su SAD odlučile poslati dva svoja vojna broda u Crno more kako bi bili spremni pomoći Rusiji u održavanju mira.

Iz Bijele kuće nisu objavili detalje razgovora između Obame i Putina, ali naglašeno je kako su lideri dviju svjetskih sila razgovarali o tome kako unaprijediti zajedničke interese 'uključujući i sigurno održavanje Igara u Sočiju za koje su SAD ponudile svoju punu pomoć', prenosi Hina.

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.