Katalonija: U znak protesta podižu gotovinu iz banaka

20 Okt 2017
2057 puta

Korisnici banaka u Kataloniji podižu novac iz finansijskih institucija koje su preselile službeno sjedište na druge lokacije u Španiji zbog političke krize koju je izazvala namjera katalonskih lidera da proglase nezavisnost, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jedna od najjačih secesionističkih grupa Crida Democracia u četvrtak uvečer pozvala je Katalonce da izvrše pritisak na banke koje su donijele takvu odluku. Desetine ljudi u petak ujutru stajalo je u redu ispred poslovnice CaixaBanke u Barceloni kako bi podigli iznos od 150 ili 160 eura sa bankomata.

I iznos koji su podizali je simboličan, jer je najbliži broju 155, a on predstavlja član Ustava Španije koji centralna vlada u Madridu želi aktivirati kako bi ukinula autonomiju Katalonije, kako bi spriječila regionalne lidere da nastave put ka secesiji.

CaixaBank i Banco Sabadell, najveće katalonske banke, nalaze se među finansijskim institucijama koje su preselile svoje zvanično sjedište iz Katalonije.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.