Izraelski diplomati upozoravaju na opasnost od judaizacije Jerusalema

07 Dec 2017
1804 puta

Grupa od 25 bivših izraelskih ambasadora, intelektualaca i mirovnih aktivista izrazila je protivljenje iznenadnom američkom priznavanju Jerusalema za glavni grad Izraela, te upozoravaju da takav korak može zapaliti cijelu regiju.

Ovo je došlo u hitnom pismu koje je poslala politička radna grupa članova američkom izaslaniku za Bliski istok Jasonu Greenblattu.

Grupa okuplja brojne bivše izraelske diplomate, među kojima su i Ilan Baruch, Alon Liel, Elie Barnavi, zatim akademike poput Dana Jacobsona, Daniela Bar-Tala, Galia Golana, Menachema Kleina, Isaaca Schnella, kao i mirovne aktiviste.

Zabrinutost diplomata
U njihovom pismu stoji: "Izrazito smo zabrinuti zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o jednostranom priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela."

U pismu se dodaje: "Jerusalem ima status svetog grada za tri monoteističke religije, nalazi se u središtu izraelsko-palestinskog sukoba, stoga se pitanje ovog grada mora riješiti u okviru sveobuhvatnog rješenja."

Diplomati su upozorili da "Sjedinjene Američke Države nikad nisu ignorirale činjenicu da je Jerusalem dom dva naroda", zbog čega smatraju da se Trumpovom odlukom zanemaruju palestinske aspiracije, produbljuje nejednakost između dvije strane i ugrožavaju šanse za postizanje mira u sljedećim generacijama, kao i da bi to moglo zapaliti cijelo područje.    

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.