Beč: Vanredno stanje zbog desničarskog "Bala akademika"

Austrijska policija je u stanju pune pripravnosti u Beču pred sutrašnje održavanje "Bala akademika", u organizaciji desničarskih studentskih organizacija. 

Čuvari reda procjenjuju da će na demonstracijama protiv desnice, koje se održavaju svake godine, biti više hiljada učesnika, te strepe od eskalacije. 

-Znamo za osobe unutar povorki demonstranata koje nisu spremne da samo mirno protestiraju protiv bala - kazao je Erih Cvetler šef Ustanove za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (LVT) u Beču. 

Već par dana pred održavanje bala bilo je više nasilnih akcija, kako je naveo, dodajući da je zapaljeno jedno vozilo policije, kao i da je bilo oštećenja prostorija četiri desno orijentiranih studentskih organizacija. 

-Može se poći od toga da demonstracije neće u potpunosti biti mirne - kazao je Cvetler. 

On je kazao da postoje vjerodostojne informacije da će austrijski aktivisti dobiti podršku iz Njemačke. 

Prema njegovim riječima sedam autobusa iz više njemačkih gradova, prema saznajima policije, dovest će njemačke aktiviste u Beč. 

-Znamo da njemački aktivisti djeluju brutalnije nego austrijski- kazao je Cvetler ukazujući da je u decembru došlo do nasilja u Hamburgu na protestu protiv zatvaranja ljevičarskog kulturnog centra, usljed kojeg su 123 policajaca povrijeđena, 19 teže. 

On je najavio da će, ako policija dobije saznanja o putevima za ulazak u Beč autobusa iz Njemačke, njih zaustavljati i putnike kontrolirati. 

U slučaju bilo kakve sumnje policija može zabraniti dalje putovanje i autobus vratiti u Njemačku, kazao je on. 

Što se priprema za izbjegavanje nasilja tiče policija je najavila zatvaranje zone oko bečkog dvorca Hofburg, za sve koji ne idu na bal. 

Također je u centru grada, ali i okolnim okruzima uvedena zabrana maskiranja, to jest skrivanja lica. Protiv ove mjere protestiraju već ljevičarski aktivisti parolama "I antifašistima je hladno". 

Prema Cvetleru će oko 2.000 policajaca osiguravati bal i okolinu. 

Policiji su prijavljene tri velike demonstracije na kojima se očekuje između 1.000 i 1.500 učesnika, iz čijih okruženja je moguće očekivati nasilje. 

Također je prijavljeno i više manjih protesta. 

Velike mjere predostrožnosti uticat će i na tok saobraćaja u centru grada, te policija poziva građane da izbjegavaju ovaj dio grada. 

Već ranije je u više navrata bilo nasilja tokom demonstracija protiv desničara povodom održavanja "Bala akademika", u kojima je došlo do okršaja policije i ljevičarskih grupacija, prenosi Tanjug. 

"Bal akademika" okuplja pripadnike desničarskih organizacija, a često su im gosti bili i lideri desnih organizacija iz cijele Evrope. 

(Fena)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.