Oluja Eleanor hara zapadnom Evropom

04 Jan 2018
2146 puta

Oluja Eleanor, četvrta u sezoni koja je zahvatila zapadnu Evropu, uz vjetar brzine do 160 km/h, prouzročila je smrt jedne osobe u Francuskoj te jednog para u Španiji.

Žestoki vjetar i naleti kiše poharali su Englesku, Irsku, Švicarsku, Njemačku, Belgiju, Holandiju, Francusku i Španiju, javila je agencija Hina.

Par Španaca poginuo je u srijedu kad ih je odnio veliki val dok su stajali na lukobranu obalnog sela u Baskiji. U francuskim Alpama 21-godišnji skijaš poginuo je pri padu stabla u skijalištu Morillon.

U oluji je povrijeđeno i 26 osoba, među kojima četiri teško, u Francuskoj, gdje su aerodromi paralizovani, a vozovi zaustavljeni. U srijedu navečer blizu 35.000 domova i dalje je bilo bez struje.

Povrijeđeni u Švicarskoj
Nekoliko ljudi povrijeđeno je kad je vjetar u Švicarskoj otpuhao voz sa šina. U Holandiji je na jednu osobu palo drvo, javlja agencija Beta.

U švicarskom kantonu Fribourg, na zapadu zemlje, urušilo se nekoliko krovova privatnih i javnih zgrada, pri čemu ipak nije bilo povrijeđenih.

U Holandiji je prvi put svih pet brana koje štite zemlju od voda Sjevernog mora privremeno zatvoreno u srijedu popodne kako bi se izbjegle poplave.

Zbog posebno intenzivnih naleta vjetra zračni saobraćaj poremećen je u nekoliko zemalja.

U sjevernoj Francuskoj Eleonor je ostavila bez struje više od 200.000 domaćinstava i poremetila zračni saobraćaj u Parizu i na istoku zemlje. Zbog jakog vjetra zatvoren je Eiffelov toranj.

Na pariskom aerodromu "Charles de Gaulle" 60 posto letova kasnilo je s polaskom ujutro do 9 sati, a trećina u dolasku.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.