Kanada: Angažovana vojska za pomoć žrtvama poplava

18 Maj 2018
1821 puta

Kanadska vlada poslala je vojne trupe da pruže hitnu pomoć hiljadama ljudi koji su pogođeni velikim poplavama u provinciji Britanska Kolumbija, kazao je u četvrtak ministar javne sigurnosti Ralph Goodale, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kiša i brzo topljenje snijega napunili su korita rijeka i izazvali najgore poplave koje su spomenuto područje pogodile u posljednjih 70 godina, a u petak se očekuju nove padavine.

Širom provincije naređena je evakuacija stanovništva iz više od 1.900 domova, a dodatnih 2.900 je pod nadzorom.

“Vojnici će biti raspoređeni u pogođenim područjima i pružati pomoć prilikom evakuacije, u zaštiti ključnih sredstava od oštećenja i u učvršćivanju nasipa od vreća s pijeskom. Stanovnici Britanske Kolumbije mogu biti uvjereni da će im pomoć biti pružena što je prije moguće“, rekao je Goodale.

Više od 140 pripadnika kanadske vojske angažovano je još u srijedu, a očekuje se da će im se do petka priključiti još njih najmanje 100.

Mike Farnworth, ministar javne sigurnosti Britanske Kolumbije naglasio je da će vojnici ići u područja gdje je “najveća zabrinutost i potreba“.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.