Gul očekuje od Francuske da ne blokira ulazak Turske u EU

Turski predsjednik Abdulah Gul izjavio je u ponedjeljak, prvog dana posjete francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, kako očekuje od Francuske da ne blokira priključenje Turske Evropskoj uniji.

- Očekujemo od Francuske da ne pravi političku blokadu ovom procesu - izjavio je Gul na konferenciji za štampu kojoj je prisustvovao zajedno s Hollandeom, čiji se prethodnik Nicolas Sarkozy protivio turskoj kandidaturi za EU.

Evropska unija je u oktobru odlučila da pokrene pregovore o priključenju Turske, koji su tri godine bili paralizirani, otvarajući novo poglavlje razgovora s Ankarom.

Pariz je ukinuo veto na otvaranje poglavlja posvećenog regionalnim politikama u oktobru 2013. godine i tako zagrijao odnose između dvije zemlje.

Turska je zvanično kandidat od 1999. godine, ali je proces pregovaranja započet 2005. godine postao najsporiji koji je EU ikada vodio s nekim aspirantom za priključenje.

Pariz i Berlin su rezervirani prema mogućnosti ulaska u EU jedne zemlje od 76 miliona stanovnika, većinom muslimana, jer nije riješen slučaj Kipra, čiji su sjeverni dio od 1974. godine okupirale turske trupe.

Otkako je Francois Hollande izabran za predsjednika 2012. godine, dao je do znanja da se pitanje ulaska Turske u EU neće postavljati za vrijeme njegovog petogodišnjeg mandata, jer su Evropljani isključili tu perspektivu prije 2020. godine.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.