SAD: Uskoro okvirni plan izraelsko-palestinskog sporazuma?

Sjedinjene Američke Države će uskoro predstaviti okvir izraelskog-palestinskog mirovnog sporazuma, koji bi obje strane mogle da prihvate uz rezerve kao osnovu konačnog sporazuma, s ciljem da se sklopi do kraja godine, rekao je glavni američki pregovarač Martin Indik liderima glavnih američkih jevrejskih organizacija. 

Izraelski mediji prenose da je Indik sinoć objasnio da u tom dokumentu neće biti iznenađenja za izraelske i palestinske lidere, jer se američki državni sekretar John Kerry s njima konsultirao dok je pripreman nacrt sporazuma. 

Nekoliko učesnika sastanka Indika i jevrejskih lidera reklo je da će se okvir sporazuma baviti međusobnim priznanjem, sigurnošću, razmjenom teritorija, Jeruzalemom, izbjeglicama i završetkom sukoba. State department nije udovoljio molbama da prokomentira ove izvještaje. 

Indik navodno nije mnogo govorio o prijedlogu za status Jeruzalema i čini se da će to osjetljivo pitanje i u okviru sporazuma biti neodređeno. On je međutim govorio o sigurnosti između Jordana i Zapadne obale i najavio stvaranje nove sigurnosne zone s novim ogradama, senzorima i bespilotnim letjelicama. 

Najavio je, također, da će se predložiti kompenzacije za Jevreje koji žive na arapskoj zemlji, kao i kompenzacije za palestinske izbjeglice. 

Indik je rekao da će u okviru sporazuma Izrael biti opisan kao država jevrejskog naroda, a Palestina ka država palestinskog naroda. Time bi se udovoljilo ključnom zahtjevu vlade izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da Izrael bude priznat kao jevrejska država. 

Palestinci su do sada uporno odbijali taj zahtjev, plašeći se da ne ugroze pravo na povratak palestinskih izbjeglica u njihove domove na teritoriji današnjeg Izraela. 

Američki pregovarač je rekao i da će 75-80 odsto jevrejskih naseljenika ostati u Izraelu, zahvaljujći razmjeni teritorija, dodavši da ima utisak kako se palestinski predsjednik Mahmud Abas ne bi protivio da neki naseljenici ostanu kao građani Palestine. 

Predsjedavajući savjeta jevrejskih naseljenika Dani Dajan odbio je danas navodni Indikov prijedlog, objasnivši da on uključuje u kalkulaciju Jevreje koji žive u istočnom Jeruzalemu i da to drugim riječima znači da će se silom istjerati iz svojih domova 150.000 Izraelca što je, kako je rekao, neprihvatljivo. 

U više od 100 naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu živi oko 550.000 jevrejskih naseljenika. Palestinci namjeravaju da na tim teritorijama osnuju nezavisnu državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze. Naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, što Izrael osporava. 

Indik je inače potvrdio i da je Kerry već upozorio američke poslanike da će za ostvarenje sporazuma biti potrebne finansije SAD, pogotovo za pogranične sigurnosne aranžmane, razmještanje izraelske armije i kompenzacije za izbeglice na obje strane. 

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori obnovljeni su krajem jula poslije tri godine zastoja. Prvobitno je bilo planirano da se okončaju do kraja aprila ali za sada nisu postignuti opipljivi rezultati i jaz između dvije strane je ostao velik.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.