Nijedna članica EU dosad nije tražila uvođenje viza

04 Feb 2014
2818 puta

Dosad ni jedna članica Europske unije nije zatražila suspenziju bezviznog režima za Srbiju, niti za bilo koju drugu zemlju zapadnog Balkana, kažu Tanjugovi izvori u Bruxellesu.

Nije bilo razgovora o pokretanju zaštitne klauzule, pa čak ni najave da bi to moglo biti učinjeno, rekao je Tanjugu zapadni diplomat u Bruxellesu, koji je inzistirao na anonimnosti, komentirajući izjavu europske povjerenice za unutrašnje poslove Cecilije Malmström objavljenu jučer u beogradskom tisku.

Malmström je jučer rekla da su neke zemlje već neformalno razgovarale o zaštitnoj klauzuli, koja predviđa mogućnost suspenzije bezviznog režima za zemlje iz koje dolaze lažni azilanti, među kojima je i Srbija.

Tanjugovi izvori u Bruxellesu, međutim, tvrde da je pokretanje mehanizma malo vjerojatno, s obzirom da su i Srbija i ostale zemlje zapadnog Balkana demonstrirale da čine sve što je u njihovoj moći kako bi se priljev azilanata smanjio.

Ne vjerujem da je uvođenje viza realna mogućnost, rekla je za Tanjug i Aleksandra Stiglmayer, analitičarka Europske inicijative za stabilnost (ESI), nevladine organizacije koja aktivno prati ovu problematiku.

Ona je ukazala da države koje su svrstale Srbiju i ostale zemlje zapadnog Balkana među takozvane sigurne zemlje praktično nemaju problem s lažnim azilantima, a da se i Njemačka sprema to učiniti.

Azilanti koji dolaze iz "sigurnih zemalja" suočavaju se s kraćom procedurom i teže dolaze do beneficija koje su obično osnovni motiv traženja azila, objasnila je ona, dodavši da to pokazuje kako ovaj problem treba rješavati smanjivanjem "privlačne sile" zemalja domaćina, a ne uvođenjem restrikcija zemljama porijekla azilanata.

Stiglmayer je podsjetila da je mehanizam za ponovno uvođenje šengenskih viza kompliciran, i da je predviđen kao krajnja mjera, te da glavnu riječ u tom procesu ima Europska komisija, a ne zemlje članice.

Prema podacima ESI-ja, broj azilanata iz zemalja zapadnog Balkana u 2013. je oko 50 000, što predstavlja povećanje od oko 20 posto u odnosu na 2012.

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.