Neredi u Viskonsinu nakon što je policajac pucao u Afroamerikanca

25 Avg 2020
1295 puta

Guverner države Viskonsin Toni Evers pozvao je Nacionalnu gardu da asistira policiji u gradu Kenoša, u kojem su izbili neredi pošto je policajac upucao jednog Afroamerikanca.
Policija u Kenoši je drugu noć zaredom bacala suzavac kako bi rastjerala demonstrante. Zapaljeni su automobili i neki objekti.
Na snimku incidenta koji je postao viralan, vidi se kako policajac puca Džejkobu Blejku u leđa dok je ulazio u automobil u kojem je bilo i njegovo troje djece. Prethodno se vidi kako policajci idu za Blejkom do automobila i prije pucnjave jedan policajac ga hvata za majicu. Policija je navodno prethodno došla zbog prijave nasilja u porodici, ali na snimku se ne vidi šta je prethodilo pucnjavi.
Džejkob Blejk je hospitalizovan i prema posljednjim izvještajima u stabilnom je stanju.  
"Iako ne znamo sve detalje, znamo da Blejk nije prvi crnac kojeg je ranila ili nemilosrdno ubila policija u ovoj državi i celoj zemlji", rekao je demokratski guverner Toni Evers.
Proteste protiv policijske brutalnosti i rasne nejednakosti u Americi pokrenulo je ubistvo crnca Džordža Flojda 25. maja u Mineapolisu. Najduže su trajale u gradu Portlandu.
 Predsjednik policijskog sindikata u Kenoši Pit Dits apelovao je na građane da ne donose preuranjene zaključke.  
"Kao i uvijek, snimak koji cirkuliše ne prikazuje cijeli incident".
Policajci koji su učestvovali u incidentu su poslati na prinudno odsustvo i istraga je u toku. 

(VOA)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.