Prve vakcine protiv COVID-19 vjerojatno će bit manjkave

28 Okt 2020
1325 puta

Prva generacija vakcina protiv bolesti COVID-19 vjerovatno će biti manjkava i neće biti efikasna za sve ljude, izjavila je voditeljica britanske radne grupe za vakcine Kate Bingham.

"Međutim, ne znamo hoćemo li ikada imati vakcinu. Važno je izbjeći samozadovoljstvo i pretjerani optimizam", napisala je ona u tekstu objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet.

"Prva generacija vakcina vjerovatno će biti manjkava i trebali bismo biti spremni na to da ona neće spriječiti zarazu, već će prije djelovati tako da smanje simptome, pa čak i u tome možda neće biti efikasna za sve ljude ili ne dugotrajno", objasnila je Bingham.

Radna grupa za vakcinu priznaje da bi mnoge, a "možda i sve vakcine, mogle biti neuspješne", napisala je.

Nedostatni kapaciteti za proizvodnju
Dodala je kako je fokus na tome da vakcina izazove imunološki odgovor u populaciji starijoj od 65 godina, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Globalni kapaciteti za proizvodnju vakcina uglavnom nisu primjereni za proizvodnju milijarda doza potrebnih svijetu, rekla je.

Kapaciteti za proizvodnju u Velikoj Britaniji jednako su nedostatni, dodala je.

U utorak je objavljena studija naučnika sa Imperial Collegea u Londonu koja je pokazala da je nivo antitijela kod pacijenata koji su preboljeli COVID-19 u britanskoj populaciji brzo padala tokom ljeta.

To britansko istraživanje upućuje da imunitet nakon infekcije možda i ne traje dugo te da se tako smanjuje i mogućnost imuniteta zajednice.

Dnevnik The Telegraph piše da se britanska vlada priprema za mogućnost da drugi val korona virusa bude mnogo smrtonosniji od prvog.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.