Blokirano ilegalno emitovanje fudbalskih utakmica

10 Mar 2021
1072 puta

Španske vlasti su uz podršku Evropske agencije za pravosuđe blokirale ilegalno emitovanje fudbalskih utakmica najvećih profesionalnih liga putem mobilne aplikacije “Mobdro”.

U saopštenju Evrodžasta navodi se da je više od 43 miliona korisnika širom svijeta koristilo ovu aplikaciju da bi gledalo utakmice, na primjer, španske La lige i engleske Premijer lige putem servera i platformi koje su preusmjeravale signale redovnih audio-vizuelnih signala.

Španske vlasti uhapsile su jednog osumnjičenog i tri osobe su privedene na ispitivanje u Španiji i Andori. Aplikacija više nije u funkciji u Španiji, Portugaliji i Češkoj, gdje se nalazila na nekim od platformi.

Istraga je pokrenuta 2018. godine nakon prijave o ilegalnom prenosu zaštićenih audio-vizuelnih signala nakon žalbi španske Profesionalne fudbalske lige, Premijer lige i profesionalnih organizacija za zaštitu autorskih prava FAP.

Glavni osumnjičeni koristio je domene i servere da se ilegalno priključi na legalne audio-vizuelne i striming servise, upotrebom aplikacije “Mobdro”.

Evrodžast je koordinisao operaciju koja je dovela do pretrage četiri lokacije i uklanjanjem mogućnosti postavljanja aplikacije putem platformi i servera u Španiji, Portugaliji i Češkoj. 

(capital.ba)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.