Nestašica antibiotika u cijeloj EU

16 Dec 2022
735 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Evropska agencija za lijekove istražuje hroničnu nestašicu antibiotika širom Evrope, gdje gotovo svaka zemlja prijavljuje nedostatke u zalihama.

Dvadeset pet od 27 zemalja EU prijavilo je lokalne nestašice, rekao je glavni medicinski službenik agencije Steffen Thirstrup na brifingu za novinare u petak.

"Još nismo na dnu uzroka, ali znamo da postoji povećana potražnja", rekao je Thirstrup, govoreći o porastu slučajeva infekcije Strep A.

Ranije ove sedmice, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija upozorili su na porast ozbiljnih slučajeva invazivnih infekcija streptokokom A, pri čemu je nekoliko djece umrlo od te bolesti.

Antibiotici amoksicilin i amoksicilin s klavulanskom kiselinom nedostaju u cijelom bloku. Osim u liječenju Strep A, koriste se za liječenje infekcija ušiju, pluća, sinusa, kože i urinarnog trakta.

“Od nekoliko proizvođača znamo da imaju problema s proizvodnim kapacitetom, neki od njih su povezani s nedostatkom osoblja,” rekao je Thirstrup.

“Dakle, ne radi se toliko o mogućnosti proizvodnje proizvoda, već o proizvodnji konačnog proizvoda i izvođenju na tržište”, dodao je.

U okviru svojih proširenih nadležnosti zbog pandemije, EMA sada igra ulogu u praćenju nestašice lijekova u Europi i koordinaciji aktivnosti za sprječavanje nestašice ili ublažavanje njihovih posljedica.

Marco Cavaleri, šef odjela za zdravstvene prijetnje u agenciji, međutim, upozorio je da se antibiotici moraju koristiti samo oprezno, a ne za liječenje virusnih infekcija. Prekomjerna upotreba i zloupotreba antibiotika jedan je od ključnih pokretača antimikrobne rezistencije, piše Politico.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.