Cavusoglu se zahvalio međunarodnoj zajednici za podršku Turskoj nakon razornog potresa

16 Feb 2023
679 puta

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u srijedu se zahvalio međunarodnoj zajednici za podršku njegovoj zemlji nakon prošlosedmičnog razornog potresa. Cavusoglu je izjavio da je 76 zemalja poslalo timove za potragu i spasavanje kako bi pomogli turskom osoblju u pretraživanju srušenih zgrada. Dvanaest stranih timova vratilo se u svoje zemlje nakon što su obavili svoje misije, kazao je.

– Naravno, nije sve savršeno. Bilo je nedostataka, nedostataka u koordinaciji u početku, ali je za kratko vrijeme uspostavljen sistem – kazao je Cavusoglu o reagovanju u vanrednim situacijama.

Ministar je rekao da je 36.000 šatora stiglo u Tursku iz inostranstva kako bi pomogli da se smjeste deseci hiljada ljudi koji su ostali bez krova nad glavom i da je još 51.000 na putu, skupa s transportnim kontejnerima koje je Katar koristio za smještaj navijača tokom prošlogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva.

Cavusoglu je rekao da njegova vlada također radi na tome da osigura da se “hitne stambene potrebe” podmire lokalnom proizvodnjom šatora i kontejnera koji će se koristiti za privremeno sklonište.

Pomoć također stiže i od etničkih Grka s Kipra koji su skoro pola stoljeća uvučeni u spor sa Turskom.

Britanski vojnici koji su služili u mirovnim snagama Ujedinjenih nacija na Kipru pomogli su u prenošenju pomoći koju su donirali kiparski Grci na jugu etnički podijeljene otočne države.

Odatle se očekuje da bude odvedena u Tursku radi distribucije žrtvama potresa, prenosi AP.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.