Izraelski službeni nalozi brišu objave zbog nekonzistentnosti: Šta je otkrio novinar NYT-a?

18 Okt 2023
815 puta

Na snimku je prikazana baraža ispaljenih raketa, pri čemu se činilo da je jedna skrenula sa kursa u silaznoj putanji, nakon čega je uslijedio bljesak očigledne eksplozije.

Oba naloga su uredila svoje objave nakon što je Aric Toler, novinar tima za vizuelna istraživanja New York Timesa, doveo u pitanje vremenske oznake na videu.

Te vremenske oznake pokazuju da je video snimljen najmanje 40 minuta nakon što je eksplozija u bolnici prvi put javno objavljena, rekao je Toler.

Oba izraelska računa zadržala su originalni tekst u svojim objavama nakon uređivanja, koja je ponovila prethodnu izjavu izraelske vojske da je napad na bolnicu rezultat rakete izvan kursa koju je lansirala grupa ISIL (ISIS).

Izraelski novinar Hanaya Naftali je objavio da je IDF pogodio “bolnicu u Gazi gdje se kriju teroristi Hamasa”.

Nedugo zatim, obrisao je cjelokupan tweet. Naftali blisko sarađuje s uredom izraelskog premijera.

Izraelske zračne snage pogodile su bolnicu Al-Ahli Arabi u centru Gaze, saopštile su palestinske vlasti. Prema najnovijim informacijama palestinskog ministarstva zdravstva, broj mrtvih je prešao 500.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.