Izraelska vojska bombardovala školu Al-Fakhoura u izbjegličkom kampu Jabalia

04 Nov 2023
633 puta
Izraelska vojska bombardovala školu Al-Fakhoura u izbjegličkom kampu Jabalia Foto: Anadolija

Izraelske snage bombardovale su školu Al-Fakhoura u izbjegličkom kampu Jabalia u kojem su smještene hiljade raseljenih Palestinaca na sjeveru blokiranog Pojasa Gaze, javlja Anadolu.

“Mnogi Palestinci su ubijeni i ranjeni u bombardiranju škole Al-Fakhoura od strane okupacionih snaga“, navodi se u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova u Pojasu Gaze.

Ovo je još jedan u nizu intenzivnih izraelskih napada na civilnu infrastrukturu, naselja, bolnice, vjerske objekte u blokiranom palestinskom Pojasu Gaze.

Do sada nema preciznih izvještaja o bilansu stradalih.

Izraelske zračne snage rano jutros su izvele višestruke napade u gradu Rafahu na jugu Gaze, gdje su mnogi stanovnici ostali bez svojih domova, prenosi Anadolu.

Palestinske porodice iz Rafaha, kojima su domovi uništeni u izraelskom bombardovanju, vratili su se među ruševine gdje pokušavaju pronaći i iskoristiti ono što nije uništeno.

Oni koji nisu uspjeli da pronađu sklonište u školama i bolnicama žive u katastrofalnim uslovima i na ulici.

Među njima su starije osobe i mlade porodice s djecom, koje su se vratile kako bi izvukli koji komad namještaja, dječiji krevetić, madrac za spavanje… Majke s djecom nastoje u kantama oprati odjeću koja im je ostala nakon bombardovanja.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju “Al-Aqsa Flood” – višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i vazduhom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima.

Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje, a zatim je i proširila vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze.

U sukobu je ubijeno više od 10.700 ljudi, među kojima najmanje 9.227 Palestinaca i više od 1.538 Izraelaca.

Izrael nastavlja granatirati bolnice, džamije i civile, javlja Anadolija.

Izraelski avion gađao je u subotu električni generator u bolnici Al-Wafaa u gradu Gazi.

Izraelski borbeni avioni su u subotu rano ujutro pogodili generator i solarne panele bolnice za starije osobe i medicinsku rehabilitaciju, javlja dopisnik Anadolije.

Zračni napad je rezultirao izbijanjem požara u dvorištu bolnice, koji su na kraju nakon nekoliko sati ugasili timovi civilne odbrane. zraelski zračni napad je takođe prouzrokovao veliku štetu na solarnom sistemu bolnice, što je dovelo do nestanka struje u objektu.

Izraelska vojska bombardovala je džamije Ali bin Abu Taliba i Al-Istijabe na jugu blokiranog pojasa Gaze.

Lokalni izvori javljaju da su izraelski ratni avioni gađali pomenute džamije u vremenskom razmaku od sat vremena. Džamija Ali bin Abu Talib i kuća pored nje potpuno su uništene, dok je džamija Al-Istijabe teško oštećena.

Selame Maruf, šef Ureda za medije vlade u Gazi, u svojim je ranijim izjavama naveo je da su 52 džamije potpuno uništene, a da ih je 110 oštećeno na različite načine tokom izraelskih napada na Pojas Gaze.

Izraelske snage pogodile su ulaz u pedijatrijsku bolnicu u Gazi

Izraelska vojska pogodile je u subotu ulaz u pedijatrijsku bolnicu Al-Nasr u zapadnom dijelu grada Gaze.

Nekoliko palestinskih lokalnih medija javilo je da su u napadu ubijene dvije osobe, a da je više ranjeno.

Izraelska vojska je nedavno gađala palestinske bolnice u Pojasu Gaze, uključujući bolnicu Al-Shifa, bolnicu Al-Quds i Indonezijsku bolnicu.

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.