Brisel: Svečanosti povodom 8. marta

07 Mar 2014
3148 puta

Kontaktbiro Grada Beča u Briselu već petu godinu zaredom organizuje svečanosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena. 

Ove godine u centru pažnje je zastupljenost žena u politici u Beču, Austriji i Evropi. 

Prvi politički angažmani žena u politici u Beču učinjeni su prije 25 godina, a od tada se mreža zastupljenosti žena širila u svim oblastima gradske uprave. Ravnopravnost spolova se forsira u svim resorima. Tako u Beču postoje nadležne za zdravlje žena, odgovorne za gender-mainstreaming, žene stručnjaci za oblast poslovnih kvalifikacija, privredu i istraživanje. 

Uspješne poslovne žene iz Beča se zahvaljujući platformi Fem-Cities već 15 godina umrežavaju sa ženama iz drugih evropskih gradova te diskutuju o političkim izazovima u gradskim upravama, analiziraju razna pitanja i razvijaju zajedničke projekte. 

Dobro međunarodno umrežavanje ženske strane politike u Beču prepoznato je i od Brisela. Tako će jedan od budućih ciljeva Evropske unije biti preciznije definisanje politike za žene na evropskom nivou, tj. primjenjivanje istih pravila u svim evropskim zemljama kada je u pitanju visina plata i reproduktiva prava. Krajnji cilj je da tema ravnopravnosti zaživi u svim institucijama Evropske unije, saopćio je  Compress Sarajevo.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.