​Tinejdžer porijeklom iz Etiopije​ izumio lijek za rak kože

19 Avg 2024
342 puta

Heman Bekele​, 15-godišnji tinejdžer porijeklom iz Etiopije, izum​io je sapun koji l​iječi rak kože​.

Bekele dolazi iz Annandalea u Virginiji i već je naučnik "koji bi mogao promijeniti način na koji liječimo rak kože", naveo je Time u svom saopštenju.

Upravo ga je magazin ​"Time​" okitio titulom "D​ijete godine".

"Apsolutno je nevjerovatno pomisliti da će jednog dana moj komad sapuna moći direktno utjecati na nečiji život", rekao je Bekele za Time.

Bekele je ve​ć sa četiri godine počeo da pravi ​razne smjese i tako "strašio" roditelje da će zapaliti dom ili se ozlijediti.

​Njenog najjači izvor inspiracije je, kaže, teška situacija u Etiopiji​kada ​gleda kako njegovi zemljaci mukotrpno rade pod jakim suncem.

Štetno UV zračenje je najčešći uzrok ove ​t​eške bolesti.

Saznanje da pros​ječno l​iječenje​ košta ​i preko 40.000 dolara, Hemana je izazvalo da napravi izum koji bi svako mogao da koristi​ bez tako velikih troškova.

"To je razlog zašto sam sve ovo započeo.", rekao je.

Bekele je izabran nakon što je stvorio sapun koji bi mogao biti "pristupačniji način za isporuku lijekova za liječenje raka kože, uključujući melanom", navodi časopis u saopštenju za javnost.

Godine 2023., 3M i Discovery Education proglasili su Bekelea za najboljeg mladog naučnika u Americi kada je imao samo 14 godina nakon što se takmičio protiv devet drugih finalista, ranije je izvijestio USA TODAY.

Bekele je takođe osvojio novčanu nagradu od 25.000 dolara.

Potencijal ovog izuma ogleda se u tome da bi čak mogao i da spr​iječi višestruke oblike raka kože.

Sapun je nešto što svi nanose na kožu, lak je za upotrebu, a najponosniji je na činjenicu da nema štetna dejstva.

Njegov cilj je da sapun za četiri godine bude svima pristupačan i već stažira u laboratoriji u školi javnog zdravlja ​Johns Hopkins Bl​oomberg, u nadi da ​će ostvariti svoj san.

(akta.ba)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.