Evropski zvaničnici kritizirali Tursku zbog Twitter-a

Evropski zvaničnici kritikovali su tursku vladu zbog blokade Twittera u toj zemlji, uz poruku da građani moraju da imaju slobodu izbora načina nkomunikacije.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan blokadom ove društvene mreže nanosi štetu čitavoj zemlji, smtraju evropski zvaničnici.

-U jednom slobodnom društvu je na građanima da odluče kako će komunicirati, a ne na državi - napisao je na Twitteru portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert.

Putem iste društvene mreže reagirao je i ministar spoljnih poslova Švedske Carl Bildt.

-Turski premijer Erdogan ne samo što nanosi štetu sebi, već i čitavoj zemlji svojim najnovijim prijetnjama upućenim Twitteru" napisao je Bildt danas na svom nalogu. 

Twitter je u Turskoj blokiran kasno sinoć, samo nekoliko sati nakon što je premijer Erdogan zaprijetio da će "iskorjeniti" tu društvenu mrežu zbog toga što baca svjetlo na optužbe za korupciju u njegovom najužem krugu koje su se proteklih nedjelja proširile po društvenim mrežama, prenio je AFP.

I komesar Evropske unije za proširenje Stefan Fuele izrazio je ranije danas veliku zabrinutost zbog blokade Twittera u Turskoj, koja je uvedena u trenutku kada se turska vlada hvata u koštac s korupcionaškim skandalom, desetak dana pred lokalne izbore u toj zemlji.

-Sloboda komuniciranja i sloboda izbora sredstava komunikacije je suštinska vrednost EU - napisao je Fuele jutros na svom nalogu na Twitteru.

Turski sud blokirao je kasno sinoć Twitter u toj zemlji pošto su se građani žalili da ta društvena medijska platforma krši privatnost, saopćio je danas turski telekomunikacioni regulator BTK.

BTK je ranije zatražio od Twittera da povuče određene sadržaje i linkove s mreže, ali je to izostalo, naveo je turski telekomunikacioni regulator na svom wesiteu, a prenio Reuters.

-Pošto nije bilo drugog izbora, pristup Twitteru je blokiran u skladu s odlukom suda kako bi se izbjegla moguća dalja viktimizacija građana - navodi se u saopćenju.

Turski predsjednik Abdulah Gul poručio je danas, putem Twittera, da je neprihvatljivo nametnuti potpunu zabranu društvenih medijskih platformi i izrazio nadu da trenutna blokada Twittera u Turskoj neće potrajati dugo, prenio je Reuters.

Turska je u prošlosti blokirala You Tube, ali je sada prvi put blokirala Twitter, koji je veoma popularan u toj zemlji, s više od 10 miliona korisnika, i korišten je za organiziranje protesta protiv vlade prošle godine, navodi AP, a prenosi B92.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.