Separatisti s istoka Ukrajine odbacili ženevski Sporazum o ublažavanju krize

Proruski separatisti u Donjecku saopćili su u petak da neće napustiti vladinu zgradu koju su okupirali, prkoseći ukrajinskim vlastima i prijeteći novom međunarodnom sporazumu o Ukrajini. 

Portparol separatista izjavio je za BBC da je vlada u Kijevu "nelegalna", tako da oni neće napuštati zgradu dok vlada ne odstupi.

Rusija, Ukrajina, EU i SAD ranije su se dogovorile da ilegalne vojne grupe u Ukrajini moraju napistiti državne zgrade.  

Oni su postigli sporazum u Ženevi.

Aleksandar Gnjezdilov, portparol samoproklamovane Narodne Republike Donjeck, izjavio je da će njegova grupa napustiti zgradu vlade u tom istočnom gradu tek kada "nelegalna" vlada u Kijevu napusti parlament i predsjedničku administraciju. 

Napeta sučeljavanja nastavljena u istočnoj Ukrajini, gdje proruski separatisti - od kojih su mnogi naoružani - okupiraju državne zgrade u najmanje devet mjesta i gradova. 

Drugi čelnik demonstranata u Donjecku izjavio je da separatisti neće otići dok prevropski demonstranti na kijevskom trgu Mejdan prvo ne napuste trg. 

U saopćenju separatista iz Donjecka navodi se da "mi ne možemo prihvatiti vrijednosti hunte, mi imamo našu herojsku prošlost koja datira iz Drugog svjetskog rata, mi smo ruski medvjed koji se budi".  

- Ne brinite, sve će biti mirno i zakonito. Jedini je problem u tome što hunta u Kijevu želi rat - dodaje se u saoppćenju.  

Oni navode da još neće tražiti pomoć od Rusije, ali "mi ćemo imati referendum prije 11. maja o nezavisnoti Donbasa - nakon čega ćemo zatražiti pomoć". 

Obraćajući se ukrajinskom parlamntu u petak, prelazni premijer Arsenij Jacenjuk je zatražio je od separatista da polože oružje. 

- Potreban nam je mir i spokoj u Ukrajini - kazao je. 

Američiki predsjednik Barack Obama oprezno je pozdravio ženevski sporazum, ali je upozorio da su SAD i saveznice spremne da uvedu nove sankcije Rusiji ako se situacija u Ukrajini ne poboljša. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.