Avionska nesreća u Ukrajini: Pronađena crna kutija

Crna kutija malezijskog aviona koji se srušio u četvrtak u Ukrajini sa 298 putnika pogođen raketom zemlja-zrak, prema američkim stručnjacima, pronađena je, saopćili su u petak novinskoj agenciji AFP spasioci koji rade na mjestu nesreće.

Oni nisu mogli reći da li se radi o aparatu koji je snimio razgovore članova posade ili onom koji pohranjuje tehničke podatke o letu.

Vjerovatno ni jedan ni drugi aparat za registriranje leta neće moći utvrditi porijeklo rakete, dok se ukrajinske vlasti i proruski separatisti uzajamno optužuju.

Stotinjak putnika aviona Malaysia Airlinesa koji se srušio u Ukrajini bili su profesionalci i aktivisti koji su putovali na međunarodnu konferenciju o AIDS-u, koja počinje ovog vikenda u Melburnu, objavilo je u petak nekoliko velikih australskih novina.
Više od trećine od 283 putnika su bili istraživači, stručnjaci i aktivisti, svi specijalizirani u oblasti side, izvještavaju dnevne novine "The Australian" i "Sydney Morning Herald", čije informacije trenutno ne mogu biti potvrđene.

Ambasador Ukrajine u Ujedinjenim nacijama (UN) Jurij Sergejev, rekao je da se malezijski putnički avion ne bi srušio da Rusija nije dostavljala proruskim snagama moderan sistem projektila koji mogu da gađaju avione.
Sergejev je, u intervjuu za AP, rekao i da Rusija snosi odgovornost za nesreću, kao i separatisti, koje je nazvao teroristima.
Ambasador je rekao da je, na osnovu presretnutih telefonskih razgovora, zaključeno da su separatisti najprije mislili da je riječ o vojnom avionu.
Pošto su došli na lice mjesta i ustanovili da je riječ o civilnom avionu, kaže Sergejev, "odgovorili su kao životinje".
U malezijskom avionu koji se u četvrtak srušio u istočnoj Ukrajini, nalazilo se 298 osoba od kojih niko nije preživio, a Sergejev tvrdi da je, posmatrano sa zemlje, bilo očigledno da je riječ o putničkom avionu, prenosi agencija Tanjug.

Među 298 putnika u nesreći malezijskog aviona, bila su 154 Nizozemca, 27 Australaca, 23 Malezijca, 11 Indonežana, šest Britanaca, tri Filipinca i jedan Kanađanin, dok je nacionalnost ostalih 47 putnika zasad nepoznata, objavio je voditelj evropskih poslova malezijskog avioprijevoznika.
Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je kako je četvrtak bio "crni dan" za Nizozemsku, a pad malezijskog aviona vjerojatno najgora avionska nesreća u nizozemskoj historiji.

 

- Ovaj predivni ljetnji dan završio je na najcrnji mogući način - rekao je Rutte u svom obraćanju novinarima na aerodromu Shiphol u Amsterdamu, s kojeg je avion poletio, prenosi agencija Hina.  
Na svih vladinim zgradama u Nizozemskoj zastave će biti spuštene na pola koplja zbog smrti 154-ero državljana te zemlje.

(Fena) hd

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.