Američka ambasadorica u UN: Malezijski avion najvjerovatnije pogođen raketom iz pobunjene zone

Malezijski avion, koji se srušio na istoku Ukrajine, "najvjerovatnije je oboren raketom zemlja-zrak" ispaljenom "iz zone koju drže proruski separatisti", izjavila je u petak američka ambasadorica u UN-u. 

 

Govoreći pred Vijećem sigurnosti koje se hitno sastalo, Samantha Power je spomenula raketu Bouk tipa SA-11. 

Ona je naglasila da je "primijećeno da su separatisti" imali u četvrtak ujutro ovaj tip sistema protuzračne odbrane blizu mjesta na koje se srušio malezijski avion.

Ako ukrajinska vojska ima ovaj tip raketa u svom arsenalu, SAD "nema saznanja o prisustvu ukrajinskog raketnog sistema SAM u zoni" rušenja aviona, a od pločetka krize ukrajinska protuzračna odbrana nije isplaila ni jednu raketu, kazala je američka ambasadorica.

S obzirom na složenost sistema SA-11, nevjerovatno je da se separatisti mogu služiti njim bez kvalificiranog ljudstva. Dakle,  dodala je ona, ne može se isključiti mogućnost da su ruski vojnici pružili tehničku pomoć.

- Ako su separatisti ispalili raketui oni i oni koji ih podržavaju imat će dobre razloge da sakriju dokaze svog zločina- dodala je Power.

Power je zatražila otvaranje međunarodne istrage, a od Kijeva i separatista je zatražila da prekinu vatru kako bi "olakšali pristup mjestu nesreće".

(Fena) dv

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.