Locirana olupina alžirskog aviona

Olupina alžirskog aviona koji je jučer na letu od Burkine Faso za Alžir nestao s 116 ljudi, pronađena je u Maliju, blizu granice s Burkinom Faso.

Ovo je sinoć izjavio jedan general u Uagaduguu, pošto je vijest o lociranju aviona potvrdio i predsjednik Malija.

-Pronašli smo alžirski avion. Olupina je locirana...50 kilometara sjeverno od granice Burkine Faso, u regionu Gosi, u Maliju - precizirao je general Gilbert Diendiere, prenio je AFP.

U međuvremenu, predsjednik Malija Ibrahim Bubakar Keita saopćio je da je olupina aviona uočena između sjevernih gradova Agelok i Kidal, prenosi Reuters.

Jedan očevidac je ranije ispričao da je video avion koji pada u regionu Gosi, a general vojske Burkine Faso je kazao da se ti izvještaji uzimaju s ozbiljnošću pošto se poklapaju s radarskim snimcima putanje leta.

-Tamo ćemo pojačati našu potragu - dodao je general Diendiere.

U avionu na letu AH5017 bio je 51 francuski državljanin, a francuski ministar spoljnih poslova Laurent Fabius rekao je da je "Mekdonel Daglas 83" nestao u vrijeme kada je na području sjevernog Malija bila jaka oluja.

Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao u TV obraćanju da je španska posada signalizirala kontroli leta da mijenja pravac kretanja aviona "zbog naročito teških vremenskih uvjeta".

U avionu je, pored francuskih državljana, bilo 24 državljana Burkine Faso, osmoro Libanaca, šest alžirskih državljana, šestoro Španaca, petoro Kanađana, četvoro državljana Njemačke i dvoje iz Luksemburga.

Mali, Alžir, Niger i Francuska koordiniraju potragu za olupinom pod okriljem francuske vojne misije u Maliju - Operacije Serval.

Predsjednik Hollande odlučio je da sva francuska vojna sredstva u Maliju budu usmjerena na potragu za avionom Air Algerie.

-Iako je avion bio iznad Malija, nalazio se u zračnom prostoru kojim upravlja kontrolni centar u Nigeru - rekao je France Pressu jedan kontrolor leta iz te zemlje.

Ovaj avion Air Algerie je u periodu od 2007. do 2009. pripadao španskom fudbalskom klubu, madriskom Realu, prenijela je danas "Marka".

Ovo je treći incident s putničkim letovima u posljednjih nedjelju dana, nakon obaranja aviona "Malaysia Airlinesa“ na letu MH17 iznad Ukrajine i pada lokalnog aviona "Transazije“ na letu GE222 u Tajvanu, kada je pogunilo 47 osoba.

U Alžiru se u februaru dogodila najveća avionska nesreća u historiji te zemlje, kada je u padu vojnog aviona stradalo 77 ljudi, prenosi B92. 

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.