Izrael i Hamas počeli sa provedbom humanitarnog primirja

Izrael i Hamas započeli su s provedbom bezuslovnog 72-satnog humanitarnog primirja u Pojasu Gaze. 

Primirje je stupilo na snagu u osam sati ujutru u petak. Razgovori o trajnijem primirju počet će u Kairu, prenosi BBC. 

Izrael tvrdi da će nastaviti da uništava tunele koje je Hamas prokopao prema Izraelu. 

Više od 1.450 Palestinaca je ubijeno, od kojih su većina civili, od početka sukoba, saopćili su zdravstveni zvaničnici. Šezdesetjedan izraelski vojnik, dvoje civila i tajlandski državljanin također su među ubijenima.  

Izrael tvrdi da njegova operacija u Gazi ima za cilj odbraniti stanovništvo od napada palestinskih militanata. 

Hamas želi da blokada Gaze, koju provode i Izrael i Egipat, bude ukinuta. 

Palestinski raketni napadi nastavili su se do početka primirja, ali je situacija na terenhu sada mirna. 

U petak u ranim jutarnjim satima, neposredno prije stupanja na snagu prekida vatre, 14 Palestinaca na jugu pojasa Gaze ubijeno je u izraelskoj tenkovskoj vatriu i u zračnom udaru, javila je novinska agencija AFP, pozivajući se na lokalne zvaničnike. 

Zvaničnici Izraela i Hamasa, koji kontrolira Pojas Gaze, potvrdili su da su pristali na prekid vatre postignut uz posredovanje SAD-a i UN-a. 

- Tokom tog perioda, snage na terenu ostat će na svojim mjestima - navode američki državni sekretar John Kerry i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u zajedničkom saopćenju. 

- Tražimo od svih strana da djeluju sa suzdržanošću do početka ovog humanitarnog porimirja i da u potpunosti poštuju svoje obaveze tokom prekida vatre - dodaje se u saopćenju. 

Ovo primirje je od kritičnog značaja kako bi se civilima omogućio toliko potrebni predah od nasilja - navodi se u saopćenju. 

Također se dodaje da će tokom perioda prekida vatre civili u Pojasu Gaze primiti "hitno potrebnu humanitarnu pomoć i priliku da obavljaju vitalne funkcije, uključujući ukop mrtvih, brigu o ranjenima i stvaranje zaliha hrane".

Izraelske i palestinske delegacije odmah će otputovati u Kairo na pregovore s egipatsklom vladom, na poziv Egipta, u cilju postizanja "trajnog primirja". 

(Fena) ff

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.