Eric Holder putuje u Ferguson, vlasti pojačavaju napore na obnovi reda i mira

19 Avg 2014
2400 puta

Američki državni tužilac Eric Holder otputovat će u nemirima zahvaćeni grad Ferguson, dok savezne vlasti pojačavaju napore na obnovi reda i mira nakon fatalnog policijskog ubistva nenaoružanog crnog tinejdžera.

Holder će stići u grad u srijedu kako bi se sastao sa zvaničnicima zaduženim za saveznu istragu ubistva Michaela Browna 9. augusta, prenosi BBC.

Predsjednik Barack Obama zatražio je od lokalne zajednice da "pokuša da se međusobno ujedini".

Policija je ispaljivala suzavac tokom napetog sučeljavanja s demonstrantima.

Na televizijskim snimcima vidi se kako policajci hapse nekoliko demonsatranata, dok se redovi naoružanih policajaca formiraju u blizini mase koja protestira.

Nacionalna garda je razmještena kako bi podržala policijske operacije, a guverner Misurija Jay Nixon u ponedjeljak je ukinuo policijski sat koji je bio na snazi tokom noći u gradu.

Iako je grad izgledao napet i bilo je lokaliziranih čarkanja, protesti su bili generalno miroljubivi.

Holder navodi u saopćenju da će "lično otputovati" u Ferguson u srijedu kako bi se sastao s istražiteljima FBI-ja i tužiocima.

- Shvatam da postoji nevjerovatan interes za činjenicama tog incidenta koji je doveo do smrti Michaelka Browna, ali tražim od javnosti strpljenje dok prvodimo istragu - navodi Holder u saopćenju.

On je također naglasio da je istraga ubistva 18-godišnjeg Browna "kritičan korak u obnovi povjerenja između agencija za provođenje zakona i lokalne zajednice, ne samo u Fergusonu, nego i šire".

Predsjednik Obama je izjavio kako shvata "strasti i bijes" isprovocirane smrću tinejdežera.

On je, međutim, dodao da prepuštanje bijesu "pljačkanjem ili nošenjem oružja i čak napadanjem policije samo služi povećanju napetosti i izaziva haos".

- To prije podriva nego što unaprijeđuje pravdu - kazao je.

Obama je naglasio kako uviđa da u brojnim zajednicama u SAD-u postoji "plima nepovjerenja" između mještana i agencija za provođenje zakona.

- U tolikom broju zajednica, preveliki broj mladih obojenih ljudi je zapostavljen i smatra se samo predmetom straha - kazao je.

On je, međutim, zatražio od zajednice da traga za razumijevanjem i da radi na zacijeljivanju rana.

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.