Rusija ukida sankcije Iranu

Rusija je saopćila da je zahvaljujući pregovorima međunarodne zajednice i Irana o nuklearnom programu došlo do mogućnosti ukidanja sankcija protiv Teherana.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif će se sutra u Moskvi sastati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim kako bi razgovarali o pregovorima sa svetskim silama oko spora vezanog za nuklearne ambicije Irana, prenio je Reuters.

-Uprkos tome što se pregovori odvijaju s poteškoćama, postoji mogućnost zadovoljenja svih integralnih prava Irana kao države potpisnice Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, uključujući pravo na obogaćivanje uranija i ukidanje sankcija - navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

-Pretpostavljamo da će sve strane koje učestvuju u pregovorima pokazati političku volju za postizanje konačnog, obostrano prihvatljivog dogovora, koji će omogućiti vraćanje potpunog povjerenja međunarodne zajednice u miroljubive namjene iranskog nuklearnog programa - navodi rusko Ministarstvo.

Šest svjetskih sila - SAD, Rusija, Nemačka, Kina, Britanija i Francuska - i Iran nisu uspjeli da do zacrtanog roka, 20 jula, postignu sveobuhvatni sporazum o tome da Iran ograniči svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Dogovorili su se, međutim, da produže pregovore za četiri mjeseca, a rusko Ministarstvo je izrazilo nadu da bi sporazum ipak mogao da bude postignut najkasnije u novembru, prenosi B92.

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.