Španija: Šest osoba pod nadzorom od ebole

Dvojica doktora koja su liječila medicinsku sestru kojoj je dijagnosticirana ebola primljena su u madridsku bolnicu, u okviru mjera predostrožnosti čime je ukupan broj ljudi pod nadzorom u medicinskom centru porastao na šest, saopćili su zdravstveni zvaničnici u četvrtak. 

Glasnogovornica bolnice Carlos III izjavila je da nijedan od doktora kao i suprug bolničarke koji je također pod nadzorom - nije pokazivao simptome ebole, prenosi AP. 

Dokrtori su liječili bolničarku Teresu Romero prije nego što joj je dijagnosticirana ebola u ponedjeljak. Još dvije bolničarke su u karantinu čekajući na testove na virus. 

Romero je prva osoba zaražena virusom van zone epidemije u zapadnoj Africi. Ona je u stabilnom stanju i nema groznicu. 

Zvaničnici su tražili da ostanu anonimni u skladu s pravilima bolnice. 

Ebola je odnijela najmanje 3.800 ljudskih života u zapadnoj Africi ne pokazujući znake popupštanja. Predsjednici Liberije, Gvineje i Sijera Leonea, zemalja najteže pogođenih epidemijom, u četvrtak su apelirali na Svjetsku banku da pruži veću pomoć njihovim zemljama. 

U Njemačkoj je muškarac zaražen virusom u Liberiji u četvrtak primljen u bolnicu - treći pacijent od ebole koji je prebačen u tu zemlju. 

Bolnica St. Georg u Leipzigu saopćila je da će čovjek, koji radi za Ujedinjene nacije u Liberiji i čije ime nije objavljeno, biti liječen u specijalnoj izolacijskoj jedinici. 

Ugandski doktor koji se zarazio ebolom dok je radio u Sijera Leoneu trenutno se liječi u bolnici u Frankfurtu. Senegalski naučnik koji je bio zaražen dok je radio za Svjetsku zdravstvenu organizaciju u Sijera Leoneu, prošle sedmice je ozdravio i otpušten je iz bolnice u Hamburgu. 

Prva osoba kojoj je dijagnosticirana ebola u Sjedinjenim Državama, Thomas Eric Duncan, preminuo je u srijedu u Dallasu. Pet velikih američkih aerodroma planira da zadrži svakog putnika iz zemalja pogođenih ebolom koji bi mogli prenositi virus provjeravajući njihovu tjelesnu temperaturu po dolasku. 

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.