Engleski RAF umalo srušio letonski teretni avion

Nebo iznad Evrope se opasno uskomešalo, a poslije intervencije SAD aviona i praćenja ruskih, britanska avijacija se “sukobila“ s letonskim teretnim avionom.

Dva aviona britanske avijacije su zaprijetila obaranjem letjelice koja je u državnom vlasništvu Letonije, a kako prenosi Russia Today, koristili su supersoničnu brzinu i u nekoliko navrata presretali pravac kretanja teretnog aviona.

Odluku da se uđe u gotovo pravi sukob na nebu britanska kontrola leta je donijela nakon što letonski avion nije odgovorio na pozive da se identificira, stvarajući paniku iznad južne Engleske.

-Dobio sam instrukcije od Vlade Njenog Veličanstva da vas upozorim da možete biti oboreni ukoliko ne odgovorite na naše zahtjeve - poruka je koja je proslijeđena posadi letonskog teretnog aviona.

Panika se stvorila i među građanima, koji su na društvenim mrežama pisali o velikoj buci koju proizvode avioni, zbog čega se pojavio i dodatni strah.

-Kako bi uspjeli da brzo reagiraju, avionima je dozvoljeno da lete supersoničnom brzinom i to je razlog velike buke - naveo je portparol RAF.

Ipak, komunikacija među pilotima ostvarena je poslije pretnji obaranjem, a potom je u ranim jutarnjim satima letonski avion “ispraćen“ do londonskog aerodroma, gdje su saslušani članovi posade.

-Ustanovljeno je da je sve bilo u redu, a greška u komunikaciji je nastala usljed promjene jurisdikcije u zračnom prostoru - navela je portparolka policije u Essexsu Ema Tomas.

U svijetlu prethodno iznijetih konstatacija da su ruski avioni pojačali aktivnost iznad Evrope, u prvom trenutku su stizali podaci da se iznad Engleske nalazi letelica ruske vojske, da bi potom ta formulacija promenjena u “avion ruske proizvodnje“, prenosi B92. 

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.