Bruxelles: Poreski skandal trese Junckera

Nakon danas objavljenih izvještaja o širokim utajama poreza u Luksemburgu, novi predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker se već prve nedjelje svog mandata našao u središtu skandala. 

Gotovo svi važniji evropski mediji prenijeli su izvještaj Međunarodnog konzorcija za istraživačko novinarstvo prema kome je mala kneževina Luksemburg pomogla velikim korporacijama da izbjegnu da plate milijarde eura poreza matičnim zemljama. 

Više od 300 korporacija, uključujući kompjuterskog giganta Aple i švedskog proizvođača namještaja IKEA-u, zahvaljujući predusretljivosti luksemburških poreskih organa, fiktivno su registrirali sjedište u Luksemburgu, što im je omogućilo stopu poreza od svega jedan posto, tvrdi se u izvještaju. 

U stvari, utvrdili su novinari Konzorcija, navedena luksemburška adresa većine tih kompanija je mala advokatska kancelarija iznad radnje u kojoj se prodaju poštanske marke. 

Većina navedenih zloupotreba izvedena je u vrijeme dok je Juncker bio ministar finansija, a zatim i premijer Luksemburga, što je odmah pokrenulo optužbe da je morao znati šta se dešava.
Juncker je, međutim, preko svog portparola poručio da mu je savjest mirna i da će se slučajem pozabaviti nadležni organi Komisije. 

?-Predsjednik Juncker je smiren, da ne kažem ?kul?? - rekao je novinarima u Bruxellesu portparol Margaritis Schinas, suočen s brojnim pitanjima o odgovornosti novog predsjednika. 

On je rekao da optužbe iznijete u izvještaju ne predstavljaju ništa novo, jer mnoge članice EU pokušavaju da zaobiđu evropska pravila o zaštiti konkurencije kroz poreske olakšice velikim kompanijama. 

?Ovaj slučaj će istražiti komesarka za konkurenciju Margrethe Vestager, kao što je prije nje to činio komesar Joaquin Alamunia?, kazao je portparol i dodao da je mu je Juncker jutros rekao da neće intervenirati u aferi. 

Poslaničke grupe liberala i socijaldemokrata u Evropskom parlamentu zatražile su, međutim, da se rasvjetli Junckerova uloga u širokoj utaji poreza i ukazali da je njegov kredibilitet narušen.
?
-Juncker mora da se opredijeli da li je na strani građana EU ili na strani korporativnih utajivača poreza -, kaže se u današnjem saopćenju socijaldemokrata, druge najveće grupe u EP-u, prenosi Tanjug. 

Liberali su, pak, zatražili od Komisije da hitno utvrdi da li su luksemburške vlasti prekršile evropske zakone i preduzmu stroge kaznene mjere ako se krivica dokaže. 

(Fena) mb

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.