Policajac Darren Wilason oslobođen optužbi, novi nemiri u Fergusonu

Policajac iz Fergusona  Darren Wilson neće biti optužen ni po jednoj tački optužnice za pucnjavu i ubistvo nenaoružanog afroameričkog tinejdžera Michaela Browna, odlučila je porota suda u St. Louisu. 

Odluku porote objavio je u ponedjeljak navečer Bob McCulloch, tužilac oblasti St. Louis. Izjavio je da "ne postoji mogući povod" da se podnesu bilo kakve optužbe protiv Wilsona, prenosi AP. 

U saopćenju Wilsonovog advokata navodi se da je njegov klijent radio kako je obučen i da je poštovao zakon kada je pucao u Browna.

Wilson je bio potencijalno suočen s optužbama za ubistvo prvog ili drugog stepena, kao i za ubistvo iz nehata. 

Najmanje devet od 12 članova porote trebalo je pristati na podizanje optužnice protiv Wilsona. Ostalo je nejasno kako se glasanje odvijalo.

Vijest o odluci porote izazvala je nove proteste, dok su demonstranti u Fergusonu bacali tvrde predmete na policajce i razbijali su policijska vozila. Dva automobila - od kojih je najmanje jedan bio policijski - zapaljena su, kao i pizzerija Little Caesar's. 

Policajci su ispaljivali suzavac kako bi rastjerali demonstrante, iako je oblasna vlast St. Louisa prvobitno negirala da se to desilo. Također je javljeno o puškaranju, iako je bilo nejasno ko je prvi otvorio vatru. 

Nakon donošenja odluke, Brownova porodica je objavila saopćenje u kome se navodi:

- Duboko smo razočarani što se ubica našeg djeteta neće suočiti s posljedicama svojih djela. Iako uviđamo da mnogi dijele našu bol, tražimo da usmjerite vaše nezadovoljstvo na način koji će donijeti pozitivne promjene. Potrebno je raditi zajednički kako bismo popravili sistem koji je omogućio da se ovo desi. 

U međuvremenu je predsjednik Barack Obama pozvao na mir u Fergusonu nakon sudske odluke. Pojavljujući se u Bijeloj kući, on je izjavio kako mnogo toga treba da se učini da bi se poboljšali rasni odnosi između crnih Amerikanaca i policije. 

- Potrebno je da prihvatimo ovu odluku velike porote. Ima Amerikanaca koji se slažu s njom i ima Amerikanaca koje je duboko razočarala, čak i razbjesnila. To su razumljive reakcije - izjavio je Obama. 

(Fena) ef

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.